Casus endodontie, maart 2015: Herbehandeling 21

Casus endodontie, maart 2015: Herbehandeling 21

Deze keer presenteren we een herbehandeling van een 21.

De endo opbouw kroon dateert uit 1983. Patiënte meldde zich weer bij ons na jaren in het buitenland te hebben vertoefd. In 1983 hebben we op de 11 en 21 nog echte jackets gemaakt. De oudere tandartsen weten ongetwijfeld nog wat een gedoe dat was, zeker voor het laboratorium.

Diagnostiek en indicatie

Er is duidelijk een zwarting waarneembaar aan de apex. Wat ook opvalt is dat de zwarting niet als een mooie symmetrische bel om de apex heen te zien is. Dat geeft al te denken over de apicale anatomie. We stellen de diagnose van een LEO, oftewel Leasie van Endodontische Oorsprong.

Behandeling

We stellen voor om een herbehandeling te doen. De kronen 11 en 21 gaan toch ook vervangen worden en dan is het wel zo handig.
Een apex resectie hier is een absolute contra-indicatie, om niet te zeggen dat het een professionele fout zou zijn. Bij een apex wordt er onnodig schade aan de patiënt toegebracht, en van een retrograde vulling moet betwijfeld worden of de afsluiting wel gegarandeerd kan worden op de langere termijn. De jacket wordt verwijderd en aangezien de palatinale wand van de klinische kroon doorloopt tot de incisale rand van de opbouw, wordt met een kleine snelloop frees eerst wat metaal verwijderd aan de palatinale zijde van de opbouw.
Dan wordt er een groef gemaakt dwars over de opbouw halverwege het klinisch zichtbare gedeelte.
Vervolgenswordt met ultrasone energie de opbouw losgetrild en verwijderd.
De gutta percha is al direct zichtbaar en die wordt verwijderd met behulp van achtereenvolgens een F3 Protaper, xylol, geactiveerd met een EndoActivator blauwe tip, in combinatie met het soppen met paperpoints. Even volhouden en dan is de oorspronkelijke preparatie weer brandschoon.
De oorspronkelijke preparatie reikt echter niet tot aan de PT (Physiologische terminus). En aangezien wij fervente Schilder fans zijn gaan we vervolgens op zoek naar de laatste paar mm. Meestal zit er een blokkade en in alle gevallen is er een ledge gemaakt. Voorzichtig instrumenteren met een K vijl 10 geeft al snel een gevoel dat er “stick“ is. De vijl blijft ergens in steken; zit een beetje vast. Ondersteund door RC Prep zijn we dan al snel op lengte (Figuur 14 en 15)
Achereenvolgens zien we dan nog een stiftpas, papierstiftpas, downpack en een eindfoto. Op de eindfoto zijn 2 puffs te zien. Zichtbaar bewijs dat de operatie geslaagd is. Er is geen reden om het maken van de kroon uit te stellen: dit gaat zeker genezen.
Open chat
Hallo,
Hoe kunnen wij u helpen?
Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00