Een wortelkanaalbehandeling kan pijnloos uitgevoerd worden

datum
maart 2024
leestijd
6 minuten

Een wortelkanaal-behandeling kan pijnloos uitgevoerd worden

datum
maart 2024
leestijd
6 minuten
Wortelkanaalbehandeling pijnloos
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Een bezoek aan de tandarts kan voor sommige mensen angstige gedachten oproepen, vooral als het gaat om ingrijpende behandelingen zoals een wortelkanaalbehandeling.

Het idee van een wortelkanaalbehandeling kan voor angst en bezorgdheid zorgen, met name omdat mensen bang zijn voor de mogelijke pijn die er vaak aan gekoppeld wordt.

We kunnen tegenwoordig echter allerlei maatregelen treffen om een wortelkanaalbehandeling zo prettig mogelijk te maken.

We leggen u dit graag beter uit.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Wat is een wortelkanaal-behandeling?

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel endodontische behandeling genoemd, wordt uitgevoerd wanneer het binnenste deel van de tand, de pulpa, ontstoken of geïnfecteerd raakt. De pulpa staat ook wel bekend als de zenuw. Het ontstoken raken of geïnfecteerd raken van de pulpa kan gebeuren als gevolg van een diep gaatje, een klap tegen de tanden of een tandabces.

De bacteriën hebben de zenuw bereikt en hebben hier gezorgd voor een ontsteking. Dit kan gepaard gaan met een hoop pijn en ongemak. Het is nu aan de tandarts om de bacteriën te verwijderen en de tand of kies op te bouwen.

Tijdens de behandeling verwijdert de tandarts de geïnfecteerde of ontstoken zenuw, reinigt de wortelkanalen grondig en vult het vervolgens af met speciaal materiaal om verdere infectie te voorkomen.

Wortelkanaalbehandeling foto

Verdoving bij een wortelkanaalbehandeling

Verdoving bij een wortelkanaal-behandeling

Voor de wortelkanaalbehandeling zorgt de tandarts ervoor dat de tand of kies zelf en het gebied eromheen goed verdoofd zijn. De hoeveelheid verdoving die nodig is, kan per patiënt verschillen.

Daarom is het van belang dat u aangeeft of u nog iets voelt. In dit geval kan de tandarts bij verdoven. Omdat er een ontstekingsproces gaande is, werkt de verdovingsvloeistof vaak iets minder goed. In dit geval kan de tandarts kiezen voor een andere soort verdovingsvloeistof om het gebied toch goed te kunnen verdoven.

Verder kan het zo zijn dat de verdoving goed werkt voor een groot gedeelte van de behandeling, maar wanneer de wortelkanalen zelf worden gereinigd, kan dit nog voor pijn zorgen. Ook in dit geval kan er worden gekozen voor een andere soort injectietechniek.

Hierbij wordt verdovingsvloeistof in het kanaal zelf gespoten. Dit zijn allemaal onderdelen die de behandeling voor u comfortabeler kunnen maken.

Een bijtblokje voor extra comfort tijdens de behandeling

Een wortelkanaalbehandeling is vaak een wat langere behandeling dan u misschien gewend bent. U ligt voor een lange tijd in de stoel met uw mond open. Ook dit kan voor ongemak en pijn zorgen. In overleg met de tandarts kunt u bijvoorbeeld afspreken om de behandeling in meerdere zittingen uit te voeren.

Daarnaast kan het openhouden van de mond pijn in de kaken veroorzaken. Vaak hebben we hier een soort bijtblokje voor zodat u de kaken tijdens de behandeling iets meer kunt ontspannen.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Tijdens de behandeling verwijdert de tandarts de geïnfecteerde of ontstoken zenuw, reinigt de wortelkanalen grondig en vult het vervolgens af met speciaal materiaal om verdere infectie te voorkomen.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Het belang van vroegtijdige behandeling bij gebitsklachten

  Het is heel belangrijk om te begrijpen dat het negeren van symptomen van een geïnfecteerde tand, zoals aanhoudende pijn, gezwollen tandvlees of gevoeligheid voor warmte en kou, kan leiden tot ernstige complicaties.

  Een wortelkanaalbehandeling is vaak de laatste kans om een tand of kies te redden voordat het verwijderen van de tand of kies noodzakelijk wordt. Daarom is het belangrijk om bij de eerste tekenen van problemen met een tand lang te gaan bij een tandarts.

  Nazorg en herstel na een wortelkanaalbehandeling

  Nazorg en herstel na een wortelkanaal-behandeling

  wortelkanaalbehandeling kunt u enige gevoeligheid ervaren, maar dit kan meestal verholpen worden met pijnstillers en door de instructies van de tandarts op te volgen. Het is belangrijk om het behandelde gebied te beschermen en voorzichtig te zijn bij het kauwen totdat de tand volledig is hersteld.

  Het opvolgen van de instructies voor nazorg is cruciaal voor een snel en succesvol herstel.

  Een wortelkanaalbehandeling hoeft geen reden tot angst te zijn voor patiënten. Moderne tandheelkundige technieken en verdoving maken het mogelijk om deze behandeling vrijwel pijnloos uit te voeren.

  Het is echter van belang om de symptomen van een geïnfecteerde tand niet te negeren en tijdig een tandarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Maak vandaag nog een afspraak bij Tandartspraktijk Van Mill! Voor een pijnloze behandeling.

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00