Helpt antibiotica tegen een ontsteking in de kies of kiespijn?
Helpt antibiotica tegen een ontsteking in de kies of kiespijn?
Eigenaar
Eigenaar
Wanneer u merkt dat u last heeft van uw tanden is dit erg vervelend. Mensen schrikken vaak ook van het idee dat ze pijn hebben aan hun tanden of kiezen. Patiënten gaan vaak extra goed poetsen in de hoop dat de pijn verdwijnt. Pijn in de mond kan echter meerdere oorzaken hebben. Indien u als patiënt pijn ervaart in de mond, is het vaak handig om een tandarts te bezoeken. Bij Tandartsenpraktijk H.J. van Mill in Amstelveen beschikken wij over meerdere specialisten die u zo goed mogelijk willen helpen bij de pijn de in kies.
Antibiotica bij ontsteking en kiespijn
De verankering in de kaak wordt mede gevormd door het kaakbot. Hierin lopen veel belangrijke kanalen die zorgen voor de voeding van de elementen. Het kaakbot vormt een stevige verbinding welke bestaat uit dicht bot.
Indien een ontsteking of kiespijn zich uitbreidt in het bot van de kaak, dan is antibiotica wellicht een goed idee. In onderstaande alinea’s zal worden uitgelegd in welke gevallen het verstandig is om antibiotica te gebruiken bij een ontsteking in de kies.
Meerdere oorzaken van ontstekingen en kiespijn
Kiespijn en ontstekingen in de kaak kunnen meerdere oorzaken hebben en kan in meerdere varianten voorkomen. De pijn in de kies kan continu aanwezig zijn, maar kan ook plotseling opkomen. De pijn kan zeurend of kloppend van aard zijn, maar kan bijvoorbeeld ook pas merkbaar zijn bij koude of warme luchtstromen. Indien er recent een vulling is vervaardigd, kan dit zelfs tijdelijk voor wat meer gevoeligheid in de kies zorgen. Deze extra gevoeligheid kan dagen en soms zelfs maanden aanhouden.
Op het moment dat er sprake is van een bacteriële invasie, kan de zenuw van de tand betrokken zijn. In de eerste periode kan dit gepaard gaan zonder klachten, maar naarmate een groter deel van de zenuw betrokken en ontstoken raakt, kunnen er klachten ontstaan. Zolang de bacteriën zich in de tand zelf bevinden kan de patiënt paracetamol nemen voor pijnverlichting. Het is belangrijk om bij klachten direct contact op te nemen met de dienstdoende tandarts.
Wanneer werkt antibiotica bij kiespijn en ontstekingen?
Als u als patiënt merkt dat u last heeft van bovenstaande klachten, is het belangrijk deze niet te negeren. Er wordt vaak door patiënten gedacht dat de klachten vanzelf weer overgaan. Echter, indien de klachten langer aanhouden of steeds terugkomen, is het belangrijk om bij de tandarts aan de bel te trekken. Voor milde tot matige pijnklachten zal de tandarts paracetamol en/of ibuprofen voorschrijven.
Als een bacteriële ontsteking zich in het kaakbot bevindt, is het raadzaam om antibiotica voor te schrijven. De ontsteking bevindt zich dan buiten de tand en op dat moment kan de antibiotica wel werkzaam zijn. Antibiotica in de tandheelkunde kan onder andere worden ingezet tegen grote ontstekingen die zijn uitgebreid naar het kaakbot. Dit kan zich uiten in kiespijn en kan worden bestreden met antibiotica. Als zo’n ontsteking in het kaakbot niet tijdig wordt behandeld, kan er namelijk een abces ontstaan.
Hoe snel werkt antibiotica bij wortelpuntontsteking?
Antibiotica voor een ontsteking in het wortelkanaal (ook wel wortelpuntontsteking genoemd) van de tand begint meestal binnen enkele dagen na de start van de behandeling effect te hebben. De snelheid waarmee de symptomen verbeteren kan variëren, afhankelijk van de ernst van de infectie en het soort antibiotica dat wordt gebruikt. Over het algemeen kan men na 48 tot 72 uur verbetering verwachten, hoewel het volledige effect van de antibiotica vaak pas na een volledige kuur wordt bereikt.
Krijg je antibiotica na een wortelkanaalbehandeling?
Antibiotica worden niet standaard voorgeschreven na een wortelkanaalbehandeling. Deze behandelingen zijn over het algemeen zeer effectief in het elimineren van infecties direct in de tand zelf door het geïnfecteerde weefsel te verwijderen en de tand van binnen schoon te maken en te ontsmetten.
Hoe snel werkt amoxicilline bij kiespijn?
Amoxicilline, een veelgebruikt antibioticum, kan effectief zijn bij de behandeling van bacteriële infecties die kiespijn veroorzaken, zoals bij een abces of andere ernstige tandheelkundige infecties. Het begint over het algemeen binnen 24 tot 48 uur na de start van de behandeling te werken, maar het kan een paar dagen duren voordat je significante verlichting van de pijn ervaart.
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.
“Antibiotica in de tandheelkunde kan onder andere worden ingezet tegen grote ontstekingen die zijn uitgebreid naar het kaakbot.”
– Van Mill Tandartspraktijk
Bij Tandartsenpraktijk H.J. van Mill helpen we u graag!
Bij klachten afkomstig vanuit de kies is het belangrijk om het klachtenpatroon serieus te nemen. Bij klachten in de desbetreffende tand of kies bij warmte, kou of bij kauwen is het raadzaam om een consult in te plannen bij de tandarts. De tandarts zal kijken wat de oorzaak is en zo nodig een antibiotica voorschrijven. Dit zal de tandarts in de meeste gevallen alleen doen bij een ontsteking in het kaakbot. Bij Tandartsenpraktijk H.J. van Mill in Amstelveen zijn er specialisten aanwezig om de juiste diagnose te stellen, waardoor zij u hopelijk snel van uw klachten af kunnen helpen!
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.