Helpt antibiotica tegen kiespijn?

datum
januari 2023
leestijd
7 minuten

Helpt antibiotica tegen kiespijn?

datum
januari 2023
leestijd
7 minuten
Paradontologie
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Wanneer u merkt dat u last heeft van uw tanden is dit erg vervelend. Mensen schrikken vaak ook van het idee dat ze pijn hebben aan hun tanden of kiezen. Patiënten gaan vaak extra goed poetsen in de hoop dat de pijn verdwijnt. Pijn in de mond kan echter meerdere oorzaken hebben. Indien u als patiënt pijn ervaart in de mond, is het vaak handig om een tandarts te bezoeken. Bij Tandartsenpraktijk H.J. van Mill in Amstelveen beschikken wij over meerdere specialisten die u zo goed mogelijk willen helpen bij de pijn de in kies.

De opbouw van tanden en kiezen

De buitenste laag van een kies bestaat uit glazuur. Daarbinnen ligt een laag van dentine. De dentinelaag ligt weer rond een holte waar de zenuw en de bloedvaten van de kies in liggen. Deze holte wordt ook wel het wortelkanaal genoemd. De wortels met daarin de kanalen staan in het kaakbot. Dit hele stelsel zorgt voor een stevige verankering van de tanden en kiezen in de kaak.

De verankering in de kaak wordt mede gevormd door het kaakbot. Hierin lopen veel belangrijke kanalen die zorgen voor de voeding van de elementen. Het kaakbot vormt een stevige verbinding welke bestaat uit dicht bot. Indien een ontsteking zich uitbreidt in het kaakbot is antibiotica wellicht een goed idee. In onderstaande alinea’s zal worden uitgelegd in welke gevallen het verstandig is om antibiotica te gebruiken.

Opbouw van tanden

Meerdere oorzaken van kiespijn

Kiespijn kan meerdere oorzaken hebben en kan in meerdere varianten voorkomen. De pijn in de kies kan continu aanwezig zijn, maar kan ook plotseling opkomen. De pijn kan zeurend of kloppend van aard zijn, maar kan bijvoorbeeld ook pas merkbaar zijn bij koude of warme luchtstromen. Indien er recent een vulling is vervaardigd, kan dit zelfs tijdelijk voor wat meer gevoeligheid in de kies zorgen. Deze extra gevoeligheid kan dagen en soms zelfs maanden aanhouden.

Op het moment dat er sprake is van een bacteriële invasie, kan de zenuw van de tand betrokken zijn. In de eerste periode kan dit gepaard gaan zonder klachten, maar naarmate een groter deel van de zenuw betrokken en ontstoken raakt, kunnen er klachten ontstaan. Zolang de bacteriën zich in de tand zelf bevinden kan de patiënt paracetamol nemen voor pijnverlichting. Het is belangrijk om bij klachten direct contact op te nemen met de dienstdoende tandarts.

Wanneer schrijft de tandarts antibiotica voor?

Als u als patiënt merkt dat u last heeft van bovenstaande klachten, is het belangrijk deze niet te negeren. Er wordt vaak door patiënten gedacht dat de klachten vanzelf weer overgaan. Echter, indien de klachten langer aanhouden of steeds terugkomen, is het belangrijk om bij de tandarts aan de bel te trekken. Voor milde tot matige pijnklachten zal de tandarts paracetamol en/of ibuprofen voorschrijven.

Als een bacteriële ontsteking zich in het kaakbot bevindt, is het raadzaam om antibiotica voor te schrijven. De ontsteking bevindt zich dan buiten de tand en op dat moment kan de antibiotica wel werkzaam zijn. Antibiotica in de tandheelkunde kan onder andere worden ingezet tegen grote ontstekingen die zijn uitgebreid naar het kaakbot. Dit kan zich uiten in kiespijn en kan worden bestreden met antibiotica. Als zo’n ontsteking in het kaakbot niet tijdig wordt behandeld, kan er namelijk een abces ontstaan.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Antibiotica in de tandheelkunde kan onder andere worden ingezet tegen grote ontstekingen die zijn uitgebreid naar het kaakbot.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Bij Tandartsenpraktijk H.J. van Mill helpen we u graag!

  Bij klachten afkomstig vanuit de kies is het belangrijk om het klachtenpatroon serieus te nemen. Bij klachten in de desbetreffende tand of kies bij warmte, kou of bij kauwen is het raadzaam om een consult in te plannen bij de tandarts. De tandarts zal kijken wat de oorzaak is en zo nodig een antibiotica voorschrijven. Dit zal de tandarts in de meeste gevallen alleen doen bij een ontsteking in het kaakbot. Bij Tandartsenpraktijk H.J. van Mill in Amstelveen zijn er specialisten aanwezig om de juiste diagnose te stellen, waardoor zij u hopelijk snel van uw klachten af kunnen helpen!

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00