Het is niet verstandig om een kies te trekken zonder daarna een prothese te plaatsen

datum
januari 2024
leestijd
7 minuten

Het is niet verstandig om een kies te trekken zonder daarna een prothese te plaatsen

datum
januari 2024
leestijd
7 minuten
prothese na kies trekken
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Tanden en kiezen zijn onmisbaar in een goed functionerende mond. Tanden en kiezen hebben wel de nodige verzorging nodig om gezond te blijven. Om gezonde tanden en kiezen te behouden is het belangrijk om twee keer per dag goed en lang genoeg te poetsen.

Aanvullend moet u nog tussen de tanden/kiezen schoonmaken met behulp van ragers of houten tandenstokers. Hiermee voorkomt u veel schade aan uw gebit.

Wanneer er dan toch tanden of kiezen verloren gaan, dan is het mogelijk om daar een vervanging voor te krijgen. In onderstaande artikel zal worden uitgelegd dat een vervanging van de tanden en kiezen noodzakelijk is om goed te kunnen functioneren.

Wij leggen u graag uit wat uw opties zijn.

Wat is een tandheelkundige prothese?

Op het moment dat er meerdere tanden en kiezen verloren gaan, kan er gekozen worden voor een tandheelkundige prothese. Een prothese kent verschillende vormen en maten. Zo zijn er gedeeltelijke en volledige protheses. Bekende vaste prothesen zijn kronen en bruggen.

Een gedeeltelijke prothese is eigenlijk een soort halve prothese. Hierbij zijn er nog eigen tanden en kiezen in de mond die houvast geven. Een gedeeltelijke prothese kan een plaatje of frame zijn. Het ligt eraan of de vervanging ook voor steun en kracht moet zorgen tijdens het eten of dat het alleen noodzakelijk is voor het uiterlijk van het gebit.

Als in een kaak alle tanden en kiezen niet meer te redden zijn, dan kan er gekozen worden voor een volledige prothese. Een volledige prothese wordt ook wel een kunstgebit genoemd. Het vervaardigen van een kunstgebit kent veel afspraken en is een intensief traject om aan te meten. Het is namelijk erg belangrijk dat het kunstgebit zo comfortabel mogelijk zit.

Vaak is er ook een tandtechnieker betrokken bij het maken van een kunstgebit om ervoor te zorgen dat het kunstgebit naar wens wordt.

Kunstgebit

Kan ik zonder tanden en kiezen nog wel functioneren?

Het is niet aan te raden om zonder tanden en kiezen te leven. Als alle tanden en kiezen getrokken zijn, dan is er alleen maar kaakbot over. Vaak is deze kaakbot best sterk en zal u in eerste instantie denken dat u daarmee kunt kauwen.

Helaas is het kauwen door middel van het kaakbot sterk af te raden. Het kaakbot is niet gemaakt om zo direct belast te worden. Deze directe belasting kan voor ontstekingen en problemen zorgen, wat erg vervelend kan zijn.

Daarnaast blijft er na het trekken van bijvoorbeeld een kies een ruimte tussen de andere kiezen open. Hierdoor kan de stand van de overgebleven kiezen veranderen en kan het tandvlees en kaakbot op den duur aangetast worden. Wanneer u dus te lang wacht met bijvoorbeeld een kroon, dan kan het zijn dat de kaak niet meer geschikt is voor een prothese in de toekomst.

Wenperiode van een prothese

Een tandheelkundige prothese kent een lange wenperiode, soms wel van enkele maanden. Het is belangrijk om tijdens deze periode de prothese goed te dragen. Als er namelijk drukpunten ontstaan op tandvlees tijdens het dragen van de prothese kan de tandarts de prothese makkelijk inslijpen. Wel is het belangrijk dat u niet te lang met de drukpunten rondloopt, aangezien dit tot problemen van het kaakbot en tandvlees kan leiden.

Een prothese is geen natuurlijk materiaal, maar deze bootst zo veel mogelijk de werkelijkheid na. Een prothese is een goed middel om toch te kunnen functioneren. Wanneer een prothese kundig is aangemeten en aangebracht, dan is een prothese comfortabel en volledig functioneel.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Om gezonde tanden en kiezen te behouden is het belangrijk om twee keer per dag goed en lang genoeg te poetsen. Aanvullend moet u nog tussen de tanden/kiezen schoonmaken met behulp van ragers of houten tandenstokers. Hiermee voorkomt u veel schade aan uw gebit.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Tandarts van Mill staat ook voor uw klaar wanneer u een prothese nodig heeft

  Bij tandarts van Mill zijn we op meerdere vakgebieden gespecialiseerd en zullen wij ons inzetten om de beste zorg te verlenen. Een tandheelkundige prothese is een grote ingreep en vereist goede samenwerking tussen de tandarts, tandtechnieker en de patiënt.

  Bij van Mill staan we voor uw klaar. Schroom niet om contact op te nemen met de praktijk.

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00