Met welke tandvlees-aandoeningen kunt u bij ons terecht?

datum
april 2024
leestijd
6 minuten

Met welke tandvleesaandoeningen kunt u bij ons terecht?

datum
april 2024
leestijd
6 minuten
tandvleesaandoeningen
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar
Een gezond en stralend gebit is de wens van vele mensen. Het vraagt echter wel enige tijd en inzet om het gebit goed schoon en gezond te houden. Zowel de tanden als het tandvlees moeten goed dagelijks gereinigd worden om problemen te voorkomen.

De tanden en kiezen kunt u goed schoonhouden door deze dagelijks te poetsen. Het tandvlees houdt u goed schoon door dagelijks tussen de tanden en kiezen te reinigen met interdentale hulpmiddelen. Interdentale hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld ragers en tandenstokers.

Als u toch merkt dat het tandvlees niet gezond is, dan is het belangrijk om dit niet te negeren. U kunt zelf merken dat uw tandvlees niet meer gezond is. Een verhoogde bloedingsneiging bij aanraking, gevoeligheid en een gezwollen uiterlijk zijn kenmerken van ontstoken tandvlees.

In dit artikel bespreken we voor welke tandvleesproblemen u bij onze praktijk terecht kunt.

Wat is een tandvleesaandoening?

Een tandvleesaandoening kent meerdere verschijningsvormen. Een van de meest voorkomende tandvleesaandoeningen is gingivitis. Gingivitis is een milde vorm van ontsteking van het tandvlees. Het tandvlees bloedt dan snel, is gezwollen en kan gevoelig zijn bij aanraking.

Gingivitis is een aandoening die over kan gaan, mits het tandvlees beter gereinigd gaat worden. U kunt een afspraak maken bij de mondhygiënist om samen te kijken waar de verzorging van het gebit nog wat kan worden verbeterd.

Wanneer u de gingivitis niet behandelt of juist verwaarloost, dan kan gingivitis overgaan in parodontitis. Parodontitis is een ernstige ontsteking van het tandvlees en gaat niet meer vanzelf over door goede reiniging en zelfzorg. Parodontitis is een ontstekingsziekte van het tandvlees, waar ook het kaakbot bij betrokken is.

Een uitgebreide reiniging kan helpen om de klachten te verminderen. Een aanpassing in uw dieet kan ook soms helpen om de conditie van het tandvlees te verbeteren. Stoppen met roken kan bijvoorbeeld een zeer gunstig effect hebben op de behandeling van parodontitis.

tandvlees aandoening

Wat is de behandeling van een tandvleesontsteking?

De aanpak van een tandvleesbehandeling kan bestaan uit meerdere afspraken. Ongeacht of er sprake is van gingivitis of parodontitis is een uitgebreide reiniging door de mondhygiënist noodzakelijk.

De mondhygiënist neemt ook samen met u de zelfzorg door. Zo kan het mogelijk zijn dat er bijsturing is gewenst in het gebruik van tandenstokers dan wel tandenpoetsen. Vaak zijn er nog meerdere vervolgafspraken nodig om uw mondgezondheid weer op de rit te krijgen.

Op het moment dat er sprake is van ernstige parodontitis, dan kan het soms noodzakelijk zijn om de wortel ook te reinigen. Het is dan noodzakelijk om het tandvlees wat af te schuiven zodat het worteloppervlak bloot ligt. Zo is het makkelijker om het worteloppervlak te reinigen.

Soms wordt er ook weleens antibiotica achtergelaten om de bacteriën te doden. Vervolgens wordt het tandvlees weer dichtgehecht. Het tandvlees geneest dan netjes en de hechtingen lossen meestal vanzelf op.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Het is belangrijk dat u gevoeligheid aan uw tandvlees niet negeert. In de meeste gevallen is er sprake van een ontsteking genaamd gingivitis.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Bij tandvleesaandoeningen kunt u bij van Mill terecht

  Wanneer u merkt dat uw tandvlees niet meer gezond is, schroom dan niet om contact op te nemen met de praktijk. Zo hebben we meerdere specialisten in huis die er samen met u voor zullen zorgen dat uw tandvlees weer gezonder wordt.

  Er zal in goed overleg besproken worden wat voor u de beste behandeling is en bij akkoord zal de behandeling in gang worden gezet.

  Het is belangrijk dat u gevoeligheid aan uw tandvlees niet negeert. In de meeste gevallen is er sprake van een ontsteking genaamd gingivitis. Helaas kan ook mogelijk zijn dat er sprake is van een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Bij zowel gingivitis als parodontitis is een goede behandelstrategie nodig. Bij Tandarts van Mill staan we voor u klaar!

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00