Onze pijnloze wortelkanaal behandeling aan voortanden

datum
november 2021
leestijd
8 minuten

Onze pijnloze wortelkanaal behandeling aan voortanden

datum
november 2021
leestijd
8 minuten
Paradontologie
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Een wortelkanaalbehandeling is voor de meeste mensen geen fijn idee. Wanneer deze echter kundig wordt uitgevoerd, dan is het gebit binnen korte tijd na de behandeling weer in goede staat. Hierdoor zorgt een wortelbehandeling dus voor een einde aan bijvoorbeeld pijn bij eten en drinken. En de behandeling zelf hoeft ook niet vervelend zijn. Door rustig te werk te gaan en tijd te nemen voor zowel uitleg als verdoving als de wortelkanaalbehandeling zelf, streven wij altijd naar een pijnvrije behandeling.

Wij vertellen u graag meer over hoe wij een wortelkanaalbehandeling aan de voortanden aanpakken.

Wanneer heb ik een wortelkanaalbehandeling in mijn voortand nodig?

De tanden in uw mond zijn opgebouwd uit verschillende lagen. De buitenste laag hiervan noemt men het glazuur en daarbinnen ligt een laag van dentine. Dit dentine ligt vervolgens rondom een holte waarin de zenuw en bloedvaten van de tand zich bevinden. Men noemt dit de pulpaholte. Een voortand heeft één wortel en de zenuw en bloedvaten lopen via deze wortel door in het kaakbot. De tanden en kiezen staan vast in dit kaakbot.

Een gaatje, ook wel cariës genoemd, begint in het glazuur van een voortand en kan zich uitbreiden tot in het dentine. Zo lang het gaatje zich in het glazuur bevindt, kunt u het zelf nog herstellen door goed te reinigen. Wanneer het gaatje tot in het dentine komt, is een vulling nodig. Als dit te laat wordt opgemerkt kan het gaatje ook tot in de pulpaholte reiken, dan is een wortelkanaalbehandeling vereist.

Daarnaast kan een zenuw van een voortand ook ontstoken raken of zelfs afsterven als gevolg van een trauma. Dit betekent dat de voortand zo’n harde klap heeft gekregen, dat deze tot bij de zenuw is afgebroken of dat de tand in zijn geheel is verplaatst. Mogelijke oorzaken hiervan zijn een val of een klap met een hard voorwerp tegen de voortanden. Ook in deze gevallen is een wortelkanaalbehandeling nodig.

wortelkanaalbehandeling

Waar bestaat een wortelkanaalbehandeling uit?

Bij ons in tandartsenpraktijk H.J. van Mill bestaat de wortelkanaalbehandeling uit drie stappen: Cleaning, Shaping en Packing. De cleaning betekent het verwijderen van de zenuw en het reinigen van het wortelkanaal. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vijltjes en er wordt gespoeld met natriumhypochloriet. Er wordt dus een chemische met mechanische reiniging gecombineerd. Hierdoor zijn wij ervan verzekerd dat de tand geheel schoon is.

De tweede stap shaping bestaat uit het vormgeven van de wortelkanalen. Met een steeds bredere vijl, worden de kanalen tot de juiste breedte gevormd. De reden hiervoor is het verkrijgen van voldoende ruimte voor het adequaat spoelen. Daarnaast zorgt dit ook voor gladde wanden in het wortelkanaal, waardoor het kanaal zo compact en volledig mogelijk kan worden opgevuld en afgesloten.

Het opvullen en afsluiten beschrijft de derde stap, de packing. Het wortelkanaal wordt opgevuld met gutta percha, dit is een special soort rubberachtige stof die gewonnen wordt uit een Indonesische plant. Samen met een sealer worden deze rubberstokjes aangebracht en afgesloten met een reguliere vulling. Die laatste vulling dekt het geheel af en zorgt voor een glad oppervlakte van de tand.

Wat voel ik van een wortelkanaalbehandeling?

Zoals in bovenstaande alinea’s is beschreven is een wortelkanaalbehandeling een behoorlijke ingreep. Deze behandeling zou zonder verdoving dan ook erg gevoelig of pijnlijk zijn. Daarom gebruiken wij altijd een adequate lokale verdoving van de voortand.

De verdovingsvloeistof wordt met behulp van een spuit met naald ingebracht naast de desbetreffende voortand. Deze manier van verdoven noemen wij geleidings- of infiltratie verdoving.

In de bovenkaak wordt er zowel aan de buiten- als binnenkant van de tandenrij verdoofd, in de onderkaak alleen aan de buitenkant. Van tevoren kan het tandvlees ook lokaal verdoofd worden met behulp van een verdovingszalf- of gel. Hierdoor zult u het prikje ook niet voelen. De verdoving zelf zal dus ook al vrij pijnloos gebeuren.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Door rustig te werk te gaan en tijd te nemen voor zowel uitleg als verdoving als de wortelkanaalbehandeling zelf, streven wij altijd naar een pijnvrije behandeling.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Kom voor een pijnloze wortelkanaalbehandeling aan uw voortand bij onze praktijk

  Zoals beschreven in deze tekst is een wortelkanaalbehandeling een kundige ingreep, bestaande uit drie stappen. Bij ons in tandartsenpraktijk H.J. van Mill gebeurt dit uiteraard onder adequate lokale verdoving, waardoor de behandeling nagenoeg pijnvrij is.

  Indien u vragen heeft over de wortelkanaalbehandeling of de verdoving, kunt u altijd bij ons terecht. Schroom niet om contact op te nemen met onze praktijk, wij staan voor u klaar.

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00