Onze zorg bij een ontstoken kaakbot
Onze zorg bij een ontstoken kaakbot
Eigenaar
Eigenaar
De mond met daarin het gebit is een belangrijk onderdeel van het lichaam. We gebruiken onze tanden en kiezen niet uitsluitend om ons eten af te bijten en fijner te maken, maar de gehele mond is een kwetsbaar geheel wat goed verzorgd moet worden.
De tanden en kiezen staan stevig in de kaak, ook wel het kaakbot genoemd. Indien er slechte bacteriën via de mondholte of via een andere weg het kaakbot bereiken kan hier een ontsteking ontstaan.
Een ontsteking doet vaak pijn. Een ontsteking in het kaakbot kan plotseling ontdekt worden tijdens het beoordelen van een röntgenfoto. De ontsteking in het kaakbot kan herkend worden aan een donker gebiedje op de röntgenfoto, vaak omgeeft dit gebied zich rondom de wortelpunt van de tand.
Er zijn meerdere oorzaken waardoor er een ontsteking in het kaakbot kan zijn gekomen. In dit artikel zal worden uitgelegd hoe een ontsteking in het kaakbot kan komen.
De opbouw van een tand en het kaakbot
De buitenste laag van een tand bestaat uit glazuur en daaronder ligt een laagje dentine. Onder de dentine laag ligt een ander laagje waar alle zenuwen en bloedvaten liggen van de tand.
Deze zenuwen en bloedvaten voeden als het ware de tand of kies. Deze holte, waar de zenuwen en de bloedvaten liggen, wordt het wortelkanaalstelsel genoemd.
Voor de stevige verankering van de tand of kies zorgen bepaalde vezels. Deze vezels hebben een nauwe connectie met kaakbot en zorgen voor een stevig geheel. Dit stelsel inclusief het kaakbot wordt het parodontium genoemd.
Op röntgenfoto’s kan de tandarts goed beoordelen of het parodontium gezond is. Indien er sprake is van een ontsteking is dit vaak te zien als een zwarting op de röntgenfoto.
De zwarting toont aan dat daar ontstekingsweefsel zit. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals beschreven zal worden in het artikel
Hoe ontstaat een ontsteking in mijn kaakbot?
Aan een ontsteking in het kaakbot is vaak al enige tijd voorbij gegaan. Een mogelijke optie dat een ontsteking in het kaakbot gekomen is kan komen door een diep gaatje.
Dit gaatje had dan een relatie met het bovengenoemde wortelkanaalstelsel. Via de bloedvaten en de zenuw zijn de bacteriën vanuit het gaatje naar de wortelpunt gegaan en hebben daar een ontsteking veroorzaakt.
Een andere mogelijke oorzaak van een ontsteking in het kaakbot is overbelasting van de tanden en kiezen.
De zenuw raakt hierdoor geïrriteerd en het hieronder liggende kaakbot ook. Er hoeft dan geen gaatje in de tand aanwezig te zijn, maar door het mogelijk klemmen en knarsen van de tanden voelt de zenuw zich bedreigd, wat zich uit in een ontsteking in het kaakbot.
Als laatste kan het zijn dat er een fractuur in de tand of kies aanwezig is. De bacteriën die zich in de mondholte bevinden kunnen dan via de fractuurlijn de tand in gaan. Deze bacteriën hopen zich dan op in het kaakbot en dit kan zich uitbreiden in een forse ontsteking van het kaakbot.
Wat te doen aan een ontsteking in het kaakbot?
Er zijn meerdere behandelopties mogelijk voor een ontsteking in het kaakbot. Als de bacteriën vanuit de mondholte het kaakbot hebben bereikt, is het een mogelijkheid om een wortelkanaalbehandeling te doen in de desbetreffende tand of kies.
De tand of kies wordt gereinigd en wordt goed afgesloten. De ontsteking in het kaakbot zal dan langzamerhand wegtrekken.
Indien er een fractuur aanwezig is in de tand of kies zal deze helaas getrokken moeten worden. De aanwezige ontsteking in het kaakbot zal spoedig daarna weg trekken.
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.
“Een ontsteking doet vaak pijn. Een ontsteking in het kaakbot kan plotseling ontdekt worden tijdens het beoordelen van een röntgenfoto.”
– Van Mill Tandartspraktijk
Bij tandartspraktijk van Mill kunt u terecht met een ontsteking in het kaakbot
Als u vermoedt dat u een ontsteking heeft in het kaakbot bent u bij tandartspraktijk H.J. van Mill aan het juiste adres. Wij hebben vele jaren ervaring en met verschillende medische specialisten in dienst zullen wij u klacht zeer serieus behandelen.
Schroom niet om met ons contact op te nemen.
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.