Uw tandhals ligt bloot en is pijnlijk, wij kunnen u helpen

datum
februari 2024
leestijd
6 minuten

Uw tandhals ligt bloot en is pijnlijk, wij kunnen u helpen

datum
februari 2024
leestijd
6 minuten
Blootliggende tandhals behandelen (1)
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar
Tanden en kiezen vormen het middelpunt van onze mondholte. Tanden en kiezen hebben tal van functies en een van de belangrijkste is het bijdragen tot een stralende glimlach.

Om een stralende glimlach te hebben, is het belangrijk om twee keer per dag uw tanden en kiezen goed te reinigen. Bovendien is een controlemoment bij de tandarts ook altijd handig. De tandarts kan u weer op scherp zetten om de mondgezondheid op peil te houden of te krijgen.

Het is fijn als u geen klachten aan uw gebit heeft. Helaas kan het weleens voorkomen. Een veelvoorkomende klacht is gevoeligheid van tanden en kiezen. Deze gevoeligheid kan komen van de zijkanten van tanden en kiezen.

De zijkanten van de tanden en kiezen worden tandhalzen genoemd. Er zijn meerdere oorzaken waardoor tandhalzen gevoelig kunnen zijn. In onderstaand artikel zal er besproken worden wat u kunt doen aan blootliggende tandhalzen.

Wat is een blootliggende tandhals?

Een blootliggende tandhals is eigenlijk de letterlijke vertaling van het probleem: de buitenzijde van een kwetsbaar deel van de tand wordt niet bedekt.

De buitenste laag van een tand of kies bestaat uit glazuur. De wortels bestaan uit dentine. Deze zijn gevoeliger voor invloeden van buitenaf omdat ze niet beschermd worden door het glazuur.

Als de tandhals door bepaalde redenen bloot komt te liggen, dan kan dit gepaard gaan met gevoeligheid. Vooral bij het nuttigen van koude en warme dranken kunnen er klachten ontstaan die een stekend gevoel geven.

blootliggende tandhals

Hoe ontstaat een blootliggende tandhals?

Een blootliggende tandhals ontstaat door bepaalde gewoontes. Een van die gewoontes is het te hard poetsen van uw tanden en kiezen. Door een stevigere schrob beweging met een handtandenborstel te maken tijdens het poetsen, poets je je tandvlees weg.

Hierdoor komt de wortel, en dus de tandhals, bloot te liggen. De tandhals is niet meer beschermd door het tandvlees en kan gevoelig worden door invloeden van buitenaf.

Een blootliggende tandhals kan ook ontstaan door overmatig klemmen en knarsen. Door overmatig klem en knars gedrag ontstaat er een bepaalde soort slijtage aan de buitenkant van uw tanden en kiezen. Dit worden abfracties genoemd.

Abfracties kunnen samengaan met een blootliggende tandhals. Wederom is de tandhals dan weer gevoelig tijdens het nuttigen van koude en warme voedingsmiddelen of bij koude lucht. Bovendien kan een tandhals ook gevoelig zijn als er kracht op de tanden en kiezen komt te staan, zoals bij het eten.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Een blootliggende tandhals ontstaat door bepaalde gewoontes. Een van die gewoontes is het te hard poetsen van uw tanden en kiezen.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Wat kunnen wij doen tegen blootliggende tandhalzen?

  Er zijn meerdere manieren hoe u de gevoeligheid afkomstig van de blootliggende tandhalzen kan aanpakken. Het meest voor de hand liggende is om het probleem aan te pakken. Poets niet te hard en gebruik een elektrische tandenborstel.

  Helaas kunnen de blootliggende tandhalzen niet meer vanzelf genezen. Het kan soms helpen om voor het slapen gaan de tandhalzen in te smeren met tandpasta en daarna niet te spoelen met water. Bovendien kan het raadzaam zijn om te poetsen met een tandpasta voor gevoelige tanden en kiezen.

  Indien bovenstaande therapie onvoldoende werkzaam is, dan kan het raadzaam zijn om de tandhalzen op te vullen. Het opvullen van de tandhalzen gebeurt door middel van vulmateriaal, namelijk composiet.

  Composiet is tandkleurig en is beschikbaar in verschillende tinten. Indien de hals wordt opgevuld zal de meeste gevoeligheid verdwijnen. Dit laagje kan wel slijten, over de tijd zullen deze vullingen bijgewerkt moeten worden.

  Blootliggende tandhals? Ga naar de tandarts!

  Indien u last heeft van blootliggende tandhalzen dan is het raadzaam om uw tandarts te bezoeken. Bij tandarts van Mill staan we voor u klaar om het probleem op te lossen. Er zal eerst met u besproken worden hoe het probleem het beste kan worden opgelost.

  Samen zullen we voor het beste behandelresultaat gaan! Schroom niet om contact op te nemen met de praktijk.

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00