Wat te doen bij een abces na een wortelkanaalbehandeling?

datum
december 2022
leestijd
7 minuten

Wat te doen bij een abces na een wortelkanaalbehandeling?

datum
december 2022
leestijd
7 minuten
Paradontologie
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Een wortelkanaalbehandeling is voor veel mensen een niet zo een prettige ervaring. Op het moment dat een wortelkanaalbehandeling nodig is, dan is helaas de zenuw geïnfecteerd geraakt door bacteriën. Op het moment dat de zenuw ontstoken is, kan dat niet meer uit zichzelf herstellen en moet dit behandeld worden met een wortelkanaalbehandeling.

Een wortelkanaalbehandeling kan worden uitgevoerd door een eigen tandarts, maar kan ook worden uitgevoerd door een specialist. Bij tandarts van Mill zijn we gespecialiseerd in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen. Ook kunnen wij u helpen wanneer u klachten heeft, zoals een abces, na een wortelkanaalbehandeling bij een andere praktijk.

Onze praktijk heeft meerdere specialisten in huis die zijn opgeleid voor het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen. Deze specialisten worden endodontologen genoemd. In onderstaande alinea’s zal er dieper worden ingegaan op de wortelkanaalbehandeling en de hulp na mogelijke klachten na de behandeling.

Wanneer krijgt een patiënt een wortel-kanaalbehandeling?

Als er een toegang voor bacteriën is om vanuit de mondholte in de pulpaholte te komen, dan kan er infectie en ontsteking plaatsvinden. De laatst genoemde holte is een ruimte in een tand of kies waar de zenuw ligt. Op dat moment moet de zenuw worden verwijderd om de ontsteking te behandelen.

Tijdens de wortelkanaalbehandeling zal de zenuw eruit gehaald worden met behulp van vijlen en zal de binnenkant van de tand of kies worden gespoeld met als doel om zo veel mogelijk bacteriën te verwijderen. De tand of kies wordt vervolgens tijdelijk afgesloten.

Tijdens de tweede behandeling worden alle kanalen opnieuw gespoeld en gevijld. De lengte van de kanalen worden gemeten en tot op deze lengte wordt de binnenkant gevuld met een speciaal type rubber. Vervolgens zal er een definitieve vulling vervaardigd worden.

Aan de buitenkant van een tand of kies ziet u weinig van deze behandeling. De behandelde tand of kies is goed belastbaar en volledig functioneel.

Abces na wortelkanaalbehandeling

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling zal u goed worden verdoofd. De zenuw is namelijk nog aanwezig in de tand of kies en dit kan gevoeligheid met zich mee brengen. Als de tand of kies goed verdoofd is, dan verloopt de behandeling gemakkelijker voor zowel de behandelaar als de patiënt.

Tijdens de tweede zitting is het vaak niet meer nodig om verdoving te geven omdat de zenuw al verwijderd is. Toch wordt het meestal nog wel verdoofd, aangezien er wel tegenaan wordt geduwd. De duur van een de behandeling hangt af van de complexiteit en de behandelaar.

Hoe ontstaat een abces na een wortel-kanaalbehandeling?

Tijdens een wortelkanaalbehandelingen worden zoveel mogelijk bacteriën verwijderd. Als er toch te veel bacteriën achterblijven of als de definitieve vulling niet goed aansluit, dan kan de tand of kies nogmaals geïnfecteerd raken en een ontsteking veroorzaken.

In de kaak en onder het tandvlees kan dan ontstekingsvocht of pus ophopen. Dan ontstaat er een zwelling en dit wordt een abces genoemd. Als dit abces steeds groter wordt, dan komt er meer druk op te staan.

De ontsteking zoekt de weg van de minste weerstand. Soms komt de ontsteking naar buiten ter plaatse van het tandvlees, dit wordt dan een fistel genoemd. Dit is een klein puistje waar de pus uit gedrukt kan worden. De druk zal dan afnemen.

Als zo’n ontsteking is ontstaan bij een tand of kies waar al een wortelkanaalbehandeling in is uitgevoerd, dan dient de behandeling opnieuw uitgevoerd te worden. De endodontoloog zal elke situatie op zich beoordelen of het opnieuw uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling zin heeft.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “De ontsteking zoekt de weg van de minste weerstand. Soms komt de ontsteking naar buiten ter plaatse van het tandvlees, dit wordt dan een fistel genoemd.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Wat te doen bij een abces?

  Wanneer u een abces na een wortelkanaalbehandeling ervaart dan is het raadzaam om de tandarts te benaderen. Bij tandarts van Mill zijn we gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen en alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Wij staan met een heel team klaar om u de juiste zorg te geven.

  Schroom niet contact op te nemen met onze praktijk.

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00