Wij kunnen u helpen wanneer u donkere vlekken heeft op uw tanden

datum
december 2023
leestijd
7 minuten

Wij kunnen u helpen wanneer u donkere vlekken heeft op uw tanden

datum
december 2023
leestijd
7 minuten
Gele tanden
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

De glimlach is vaak een van de eerste dingen die opvallen tijdens een ontmoeting. Donkere vlekken op uw tanden kunnen een negatieve invloed hebben op uw sociale leven en de onzekerheid die daar gepaard mee gaat.

Deze verkleuringen kunnen verschillende oorzaken hebben en kunnen variëren van oppervlakkige vlekken door voedsel of dranken tot diepere problemen zoals gaatjes of andere problemen.

Hoe ontstaan deze donkere vlekken op uw tanden?

Deze vlekken kunnen ontstaan door externe oorzaken. Hierbij kunt u denken aan de aanslag van voedsel en dranken. Dit kan zijn de kleurstoffen in koffie, thee en andere voedingsmiddelen. Deze kunnen zich namelijk hechten aan het tandoppervlak en na verloop van tijd verkleuringen veroorzaken.

Naast koffie en thee kunnen andere voedingsmiddelen zoals bessen, rode wijnen en donkere sauzen (zoals sojasaus of balsamicoazijn) bij regelmatige consumptie ook verkleuringen op tanden veroorzaken.

Verder kan ook het roken van sigaretten, bijvoorbeeld, zorgen voor aanslag. Dit wordt rokersaanslag genoemd. De chemicaliën in tabak kunnen geleidelijk aan donkere vlekken op tanden veroorzaken.

De vlekken kunnen ook veroorzaakt worden door interne oorzaken. Een van de oorzaken zijn gaatjes (cariës). De verkleuringen kunnen namelijk ontstaan door de aanwezigheid van gaatjes in tanden.

Deze kunnen resulteren in donkere vlekken die dieper in de tand liggen. De bacteriën vinden namelijk een weg de tand in en dat kun je zien aan de donkere doorschemering.

Donkere plekjes tanden

Witte of lichte vlekken op uw tanden

Naast donkere vlekken kunnen er ook witte/lichte vlekken zichtbaar zijn op uw tanden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan namelijk zo zijn dat dit een beginnend gaatje is. Het glazuur is dan gedemineraliseerd en krijgt een witte kleur.

Er is ook een ouderdom gerelateerde verkleuring. Het onderliggende deel van de tand wordt dentine genoemd en is veel geler dan glazuur. Naarmate we ouder worden, gaat het onderliggende deel van de tanden beter zichtbaar worden. Dit komt doordat het buitenste laagje glazuur over de tijd gaat slijten. Hierdoor ogen de tanden geler.

Ook antibiotica en genetische aanleg kunnen voor vlekken zorgen

Sommige medicijnen, met name bepaalde antibiotica (zoals tetracycline), kunnen tijdens de ontwikkeling van de tanden donkere vlekken veroorzaken. Deze verkleuringen zijn vaak intrinsiek en kunnen diep in de tandstructuur doordringen. Soms kunnen genetische factoren.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Naast koffie en thee kunnen andere voedingsmiddelen zoals bessen, rode wijnen en donkere sauzen (zoals sojasaus of balsamicoazijn) bij regelmatige consumptie ook verkleuringen op tanden veroorzaken.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Veroudering van vullingen als oorzaak van vlekjes op uw tanden

  Oude amalgaamvullingen kunnen na verloop van tijd verkleuren en zwarte vlekken op de tanden veroorzaken rondom het gebied waar de vulling is geplaatst. Daarnaast verkleuren composiet vulling over de tijd ook.

  De kleurstoffen van bepaalde voedingsmiddelen gaan tussen de composiet deeltjes zitten en dit zorgt voor de verkleuring

  Wat kunnen we doen tegen verkleurde tanden?

  Het is belangrijk om te begrijpen dat verschillende oorzaken een verschillende oplossing hebben. Daarom is het belangrijk om een tandarts te raadplegen wanneer u verkleurde tanden heeft.

  De tandarts stelt dan de juiste oorzaak vast en stelt een passende behandeling voor om deze vlekken te verminderen of weg te halen.

  Allereerst kunnen de tanden professioneel gereinigd worden. Hierdoor kan tandsteen en aanslag op de tanden worden verwijderd. Periodieke tandheelkundige reinigingen kunnen oppervlakkige verkleuringen verwijderen. Dit zijn verkleuringen die veroorzaakt worden door voedsel, dranken en roken.

  Cosmetische behandelingen of het benadelen van het onderliggende probleem

  Daarnaast kunnen bleekbehandelingen effectief zijn bij het verwijderen van oppervlakkige verkleuringen, waardoor tanden witter en helderder lijken. Hierbij is het zo dat de vullingen niet meekleuren. Voor diepere verkleuringen of onregelmatigheden kunnen composietvullingen of facings een oplossing bieden door het uiterlijk van de tanden te verbeteren.

  Voor verkleuringen veroorzaakt door gaatjes is het belangrijk om deze te vullen om verdere schade te voorkomen. Hierbij wordt het gaatje open geboord en worden de verkleurde gedeelten verwijderd en wordt de tand schoongemaakt. Daarna wordt de vorm en het uiterlijk van de tand hersteld door middel van een tandkleurig vulmateriaal.

  Het is belangrijk om de oorzaak van de verkleuringen vast te stellen voordat een behandeling wordt gekozen. Een bezoek aan de tandarts voor een controle en advies op maat is daarom aan te raden. Kom lang bij Tandartspraktijk Van Mill om de donkere vlekken op uw tanden te laten verwijderen!

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00