Tijdig ingrijpen bij ontstoken tandvlees om erger te voorkomen
Tijdig ingrijpen bij ontstoken tandvlees om erger te voorkomen
Eigenaar
Eigenaar
Wanneer u ineens merkt dat uw tandvlees gaat bloeden, schrikt u vaak toch een beetje. Na het poetsen of na het stokeren, proeft uw mond vies naar bloed. Sommige mensen ervaren dit als zo vervelend dat ze direct stoppen met poetsen of vlossen. Dit is juist heel onverstandig, op het moment dat uw tandvlees bloedt is het eigenlijk ‘ziek’. Er is sprake van een ontsteking. Het is dan belangrijk om bij de tandarts aan de bel te trekken.
Want ontstoken tandvlees is niet alleen vervelend, het is ook een groot risico op nog meer klachten. Door vroegtijdig in te grijpen, voorkomt u veel erger. We vertellen u graag meer over hoe we uw tandvlees weer gezond kunnen krijgen.
De opbouw van tanden en van het tandvlees
De buitenste laag van een kies bestaat uit glazuur met daarbinnen ligt een laag van dentine. De dentinelaag ligt weer rond een holte waar de zenuw en de bloedvaten van de kies in liggen. Deze holte wordt ook wel het wortelkanaal(stelsel) genoemd. De wortels met daarin de kanalen staan in het kaakbot. Dit hele stelsel zorgt voor een stevige verankering in de kaak maar ook in het tandvlees. Op het moment dat het tandvlees niet gezond is, kan dit invloed hebben op de stevigheid van de tand in het tandvlees.
Het tandvlees wordt in de tandheelkunde ook wel gingiva genoemd. De gingiva bestaat uit verschillende lagen en heeft elk zijn of haar eigen functie. Deze lagen zijn allen goed doorbloed en vormen een goede barrière tegen de buitenwereld in de mond. Een gezonde gingiva is licht roze van kleur, bloedt niet snel, ligt strak om de tanden en is niet gevoelig tijdens het tandenpoetsen.
Indien u merkt dat het tandvlees gevoelig wordt, dik wordt of gaat bloeden, dan kan het zijn dat er sprake is van een tandvleesontsteking. Op dat moment moet u in actie komen!
Hoe ontstaat ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees ontstaat niet binnen een dag, dit kan enige dagen tot weken duren voordat de ontsteking ook echt tot uiting komt. Op het moment dat u niet goed poetst, blijven bacteriën achter in de mondholte. Deze bacteriën hechten zich aan de tanden, maar ook op het tandvlees. De bacteriën gaan zich daar innestelen en veroorzaken een ontstekingsreactie. Het tandvlees reageert hierop, het wordt dikker, het gaat bloeden en het kan zelfs gevoelig worden.
Op het moment dat de bacteriën zich hebben ingenesteld in de tandkas, duurt het enige tijd voordat er enige klinische verschijnselen merkbaar zijn. Dat verschilt ook weer per persoon. Bij de één gaat het sneller bloeden, bij de ander kenmerkt ontstoken tandvlees zich weer meer door pijn en gevoeligheid. Wat de kenmerken ook zijn, ontstoken tandvlees brengt risico’s en ongemak met zich mee.
Wat kunt u hier tegen doen?
Wanneer u merkt dat u bovenstaande klachten krijgt, is het belangrijk dat u deze niet negeert. Er wordt vaak gedacht dat het vanzelf weer overgaat, maar bij ontstoken tandvlees zijn het vaak meerdere factoren die meespelen. Factoren kunnen bijvoorbeeld het voedingspatroon en een genetische aanleg zijn. Uiteindelijk is een goede mondverzorging en hygiëne vanzelfsprekend ook van invloed.
Indien de klachten langer dan een week aanhouden, is het verstandig om een bezoek aan de tandarts te brengen. De mond is namelijk ten aller tijden een gevoelig maar ook belangrijk onderdeel van het lichaam wat in goede en gezonde conditie moet blijven. Onze tandartsen kunnen samen u onderzoeken wat de klachten zijn en wat de meest passende oplossing is. Deze kan liggen in het reinigen van het gebit en tandvlees maar ook in het ruimte maken tussen tanden/kiezen of het geven van leefstijladviezen.
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.
“Ontstoken tandvlees ontstaat niet binnen een dag, dit kan enige dagen tot weken duren voordat de ontsteking ook echt tot uiting komt. “
– Van Mill Tandartspraktijk
Bij klachten aan het tandvlees ga naar de tandarts
Bij klachten zoals bloedend tandvlees, opgezwollen tandvlees en donker verkleurd tandvlees, is het belangrijk om alert te zijn en langs de tandarts te gaan.
Bij Tandartspraktijk H.J. van Mill in Amstelveen zijn er specialisten aanwezig om de juiste diagnose te stellen voor de mogelijke aanwezige aandoening. Indien er sprake is van tandvlees ontsteking is er een multidisciplinair team aanwezig om samen tot een oplossing te komen. Schroom niet om bij klachten contact met ons op te nemen.
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.