Een beugel wanneer je tanden over elkaar heen staan (crowding tanden)

datum
februari 2023
leestijd
6 minuten

Een beugel wanneer je tanden over elkaar heen staan (crowding tanden)

datum
februari 2023
leestijd
6 minuten
Paradontologie
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Het hebben van mooie rechte tanden is tegenwoordig erg belangrijk. Vroeger hechtten mensen enkel waarde aan gezonde en functionele tanden. Momenteel willen veel mensen daar nog wat extra’s bij, namelijk perfect rechte tanden die evenwijdig staan. Wanneer de tanden over elkaar staan (crowing) dan is dit niet alleen onaantrekkelijk, maar ook nog eens lastig schoon te maken.

Er zijn meerdere manieren om mooie rechte tanden te krijgen. De meest voorkomende manier is een beugel. Beugels zijn er in verschillende soorten en maten. Beugels zijn ook beschikbaar in verschillende materialen, van metaal tot keramiek en zelfs zijn er al doorzichtige beugels.

Hoe krijgen we de tanden en kiezen op een mooie positie in de mond?

De manier waarop tanden en kiezen doorbreken tijdens de jeugd is vastgelegd in de genen. Bij sommige patiënten staan na de doorbraak alle tanden en kiezen netjes in een rij. Het kan ook zo zijn dat niet alles recht staat, maar schuin en ongelijkmatig.

Dit kan gecorrigeerd worden met een beugel. Er zijn veel verschillende soorten beugels. Zo zijn er bijvoorbeeld de klassieke slotjesbeugel en de buitenboordbeugel. Ook zijn er tegenwoordig doorzichtige beugels, die ook wel ‘onzichtbaar’ worden genoemd.

Door druk vanuit de beugel, worden de ongelijk staande tanden en kiezen naar de gewenste plek en stand getrokken en geduwd. Bijvoorbeeld bij een slotjesbeugel, zorgen de elastiekjes en het draad dat de tanden als het ware gaan bewegen door de kaak.

De gehele tand of kies inclusief de wortel wordt versleept naar een andere plek. Dit kan tijdelijk last geven in de vorm van gevoelige tanden en kiezen. De oorzaak hiervan zijn de vele krachten die erop worden uitgeoefend. Wanneer de tanden weer vastgroeien, is deze pijn verleden tijd.

Beugel tanden over elkaar

Beugels voor kinderen en volwassenen

Tijdens de kinderjaren gaat het relatief makkelijker en sneller om correcties door te voeren aan de tanden en kiezen. Dit is zo omdat het kind nog groeit. Hierdoor zijn de tanden en kiezen nog wat meer te bewegen en zijn ze makkelijker te verplaatsen.

Volwassenen mensen wensen ook nog vaak correcties aan de tanden en kiezen. Bij volwassenen is het vaak wat complexer om de tanden en kiezen naar de juiste positie in de mond te krijgen, omdat een volwassen patiënt niet meer groeit.

Toch is het in de meeste gevallen mogelijk om de patiënt te helpen. Bij volwassenen zijn er minder beugels geschikt dan bij kinderen. Bij volwassenen is het mogelijk om een slotjes beugel te plaatsen. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van de nieuwe onzichtbare beugel, de doorzichtige bitjes.

Deze laatste worden steeds populairder.

Onzichtbare beugels in de vorm van een bitje

De onzichtbare beugel is de laatste jaren een opkomende beugel. Steeds meer mensen kiezen voor deze beugel. Deze bitjes zijn uitermate geschikt voor mensen die liever niet met een metalen slotjesbeugel rondlopen. Maar hoe gaat zo’n traject in zijn werk?

Het begint bij een consult bij een van onze tandartsen. Vervolgens wordt er een scan of afdruk gemaakt. Door een tandtechnisch laboratorium worden er vervolgens meerdere verschillende doorzichtige bitjes vervaardigd. Het is de bedoeling dat elk bitje ongeveer twee weken wordt gedragen, waarbij minimaal 22 uur per dag.

Na het dragen van de vele verschillende bitjes zijn de tanden en kiezen in de gewenste stand geduwd. Om dit resultaat te behouden wordt het aangeraden om vervolgens een nachtbitje te maken en deze, zoals de naam al aangeeft, elke nacht te dragen.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Bij volwassenen is het vaak wat complexer om de tanden en kiezen naar de juiste positie in de mond te krijgen, omdat een volwassen patiënt niet meer groeit.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Beugels bij tandartspraktijk van Mill

  Indien u nette rechte tanden wenst bent u bij tandartspraktijk van Mill aan het juiste adres. Wij zorgen ervoor dat u als patiënt de zorg krijgt die u verdient. Ons team bestaat uit meerdere ervaren tandartsen die samen met u zullen kijken wat er mogelijk is met een beugel.

  Tandartspraktijk van Mill werkt ook met de onzichtbare beugels. Deze beugels zijn esthetisch heel fraai en kunnen in veel gevallen tot het gewenste resultaat leiden. Schroom niet om contact op te nemen met de praktijk.

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00