Kan ik een abces in mijn mond zelf behandelen?

datum
augustus 2023
leestijd
6 minuten

Kan ik een abces in mijn mond zelf behandelen?

datum
augustus 2023
leestijd
6 minuten
Last van abces
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Tanden en kiezen zijn maar kleine onderdelen van ons lichaam. Helaas zijn deze onderdelen wel heel gevoelig voor invloeden van buitenaf. Dit komt doordat het in directe verbinding staat met de omgeving. Tijdens het praten, eten en drinken komen er voortdurend invloeden van buitenaf in onze mond.

Door dagelijks uw tanden en kiezen goed te poetsen, verkleint u de kans op het ontstaan van problemen zoals ontstekingen. Helaas is het soms toch mogelijk dat dit door bepaalde bacteriën ontstaat. Indien de ontsteking blijft bestaan, kan er zelfs een abces vormen.

In dat geval heeft u vaak pijn en kunt u een zwelling opmerken. Kunt u hier zelf iets tegen doen?

Wat is een abces en hoe ontstaat een abces?

Een abces is een nieuw gevormde holte gevuld met vocht. Een abces ontstaat in de meeste gevallen door een acute ontsteking. De bacteriën die de ontsteking hebben veroorzaakt, vermeerderen zich continu. Als de ontsteking niet bestreden wordt, dan zal deze steeds groter worden. Er ontstaat dan een abces.

De ontwikkeling van een abces kan erg pijnlijk zijn. De bacteriën woekeren zich namelijk door meerdere weefsels heen, dit geeft een zeurende pijn. Op het moment dat het abces gevormd is, kan er een drukkende en scherpe pijn ontstaan. Als het abces open breekt, dan neemt dat drukkende gevoel snel af.

Echter is de ontsteking dan zeker niet weg. Om het probleem te verhelpen is een uitgebreid onderzoek bij de tandarts nodig. U moet nooit thuis zelf proberen om het abces te openen, dit zou kunnen leiden tot een uitgebreidere ontsteking doordat de bacteriën zich hierdoor verder kunnen verspreiden.

Abces

Wat is de oorzaak van het ontstaan van een abces?

Zoals al kort beschreven in de bovenstaande alinea’s, is de meest voorkomende oorzaak van een abces een acute ontsteking. Slechte bacteriën hebben de overhand gekregen in een bepaalde omgeving. Aan het ontstaan van een ontsteking gaat vaak enige tijd aan vooraf, maar het ontstaan van een duidelijk abces verloopt meestal vrij snel.

In sommige gevallen kan er een gaatje in de tand of kies hebben gezeten. Als dit niet tijdig behandeld wordt, dan neemt het gaatje in omvang toe en vinden de bacteriën een weg richting de tandzenuw. Eenmaal in de tandzenuw gaan de bacteriën ook richting de wortelpunt en kunnen daar een ontsteking veroorzaken. Indien deze ontsteking groter wordt kan er een abces ontstaan. In de meeste gevallen gaat dit gepaard met veel pijn.

Wat is het verschil tussen een aft en een abces?

Het is belangrijk dat u een abces niet verward met een aft. Een aft is een wit klein plekje op het tandvlees en verdwijnt meestal binnen enkele dagen. Een aft kan gevoelig zijn, maar geeft niet de scherpe pijn die een abces geeft.

Een abces heeft vaak een wat doffere kleur dan een aft, en is bij aanraken enorm gevoelig. Een abces verdwijnt nooit volledig vanzelf. Als u het lastig vindt om het verschil tussen een aft een abces te zien, dan is het raadzaam om naar de tandarts te gaan. Ga nooit zelf met huis tuin en keuken middelen uw aft of abces behandelen. U kunt de klachten dan veel erger maken.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “In sommige gevallen kan er een gaatje in de tand of kies hebben gezeten. Als dit niet tijdig behandeld wordt, dan neemt het gaatje in omvang toe en vinden de bacteriën een weg richting de tandzenuw. Eenmaal in de tandzenuw gaan de bacteriën ook richting de wortelpunt en kunnen daar een ontsteking veroorzaken.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Bezoek de tandarts bij een verandering van het tandvlees

  Indien u een bultje aan het tandvlees opmerkt is het belangrijk dat u dit goed in de gaten houdt. Indien het na een week nog niet weg is en gepaard gaat met pijn is het belangrijk dat u een tandarts bezoekt.

  Ga niet op internet zoeken hoe u het bultje kan doen laten verdwijnen. Dit helpt niet en is niet veilig. In een vroeg stadium kan de tandarts vaak nog relatief eenvoudig de klacht behandelen.

  Tijdens een bezoek aan de tandarts zal er worden gekeken wat de oorzaak is van het bultje en of er sprake is van een abces. Bij tandartspraktijk van Mill werken meerdere specialisten die u zullen helpen met uw klacht. Schroom niet om contact op te nemen met de praktijk.

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00