Casus endodontie, maart 2017: Herbehandeling 46

Een patient wordt naar ons verwezen met het verzoek een herbehandeling te doen in element 46. Wat is de diagnose? Bekijk foto’s van de behandeling.
herbehandeling
element 46
Na anesthesie en kofferdam werd eerst de kroon verwijderd.
anesthesie
kroon
Met behulp van hardstalen freesjes werd de opbouw doorgeslepen. Er moet op gelet worden dat de snede door het metaal in het cement moet eindigen waar de opbouw mee vast zit. Dit om onnodig verlies van dentine te voorkomen.
hardstalen freesjes
Na separeren van de opbouw wordt eerst het mesiale deel verwijderd en daarna het distale deel. Dat gaat vrij eenvoudig met ultrasone energie.
mesiale deel
distale deel
ultrasone energie
De cementresten worden verwijderd met behulp van een ultrsone tip zonder koeling. Na verwijdering van de cementresten en een eerste schoonmaakronde door de pulpakamer valt meteen op dat het kanaal waar de stift in is geprepareerd niet symmetrisch gelokaliseerd is ten opzichte van de buitenomtrek van de distale radix. Op zoek dus naar een 4e kanaal.
distale radix
pulpakamer
Het beeld in het distale wortelkanaal laat een beetje bloeding zien door de perforatie.
distale wortelkanaal
De disto-linguale kanaalingang.
disto-linguale kanaalingang
Daarna wordt het disto-buccale kanaal ontdaan van cementresten en gutta percha en de twee kanalen gereinigd en gevuld. Daarbij is het zaak om de plaats van de perforatie schoon te houden en niet onder de gutta percha en sealer te smeren. Dat gaat het handigst als er gebruik wordt gemaakt van de ‘Squirt’ methode. Daarbij wordt gutta percha met een Obtura of ander apparaat direct in het kanaal gespoten en gecondenseerd.
Obtura
Squirt methode
Het voordeel daarvan is dat niet eerst de perforatie wordt gedicht met MTA waarna er 24 uur gewacht moet worden voor men verder kan. Dat scheelt een zitting en is dus veel efficienter.

Nu wordt eerst het gedeelte van het kanaal apicaal van de perforatie geobtureerd en daarna is het aanbrengen van de MTA ook veel eenvoudiger.

De eindfoto’s onmiddellijk postoperatief.

MTA
kanaal apicaal
Van de verwijzend tandarts kreeg ik 3 maanden later een controlefoto – de patiënt woont ver weg – en daarop is duidelijk de genezing te zien.
 endodontische behandelingen
Succesvol endodontische behandelingen doen is 1.000.000 kleine stapjes nemen in de goede richting. Hoe moeilijker het geval hoe kleiner de stapjes.

Daarom kan ik me wel soms afvragen wat de wetgever heeft bezield om vierde kanalen in molaren te belonen met het tarief volgend kanaal. Het vierde kanaal in dit element heeft net zoveel tijd gekost als de hele verdere herbehandeling. Zou het vierde kanaal worden gehonoreerd als een eerste kanaal, dan durf ik de gok wel aan om te zeggen dat er veel meer gevonden en gevuld zouden worden.

Open chat
Hallo,
Hoe kunnen wij u helpen?
Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00