Een brug of implantaat, wat is de beste oplossing?

datum
oktober 2021
leestijd
7 minuten

Een brug of implantaat, wat is de beste oplossing?

datum
oktober 2021
leestijd
7 minuten
Paradontologie
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Via bekenden of bij de tandarts zelf, hoort u misschien weleens verhalen over een brug of implantaat en de ervaringen hierbij. Om aan te geven wat de beste oplossing is, leggen we eerst uit wat er wanneer nodig is en wat beide behandelopties precies inhouden.
Vanzelfsprekend kunt u daarnaast met uw vragen ook altijd terecht bij onze medewerkers.

Wanneer is een brug of implantaat nodig?

Een brug of implantaat dient als vervanging van één of meerdere missende tanden of kiezen. Als een tand of kies verloren gaat, dan ontstaat er een lege ruimte. Met een brug of implantaat kan deze vervolgens weer opgevuld worden, waar vaak een functionele en/of esthetische reden achter zit.

Een tand of kies kan helaas op meerdere manieren verloren gaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn een ontsteking van het kaakbot, een trauma waardoor de tand of kies is afgebroken of een te groot gaatje dat niet meer gevuld kan worden. De tand of kies moet dan getrokken worden.

Wanneer een kies is getrokken, dan mist er een onderdeel om mee te kauwen. Soms wordt dit door diegene ervaren als onprettig en is een vervanging wenselijk. Hierdoor wordt het vermogen om te kauwen verbeterd, dit is een functionele reden.

Wanneer een tand voor in de mond mist, dan ziet dit er niet mooi uit. In dit geval is een vervanging voor de esthetiek gewenst.

Kroon preparatie

Wanneer kiezen voor een brug

Bij deze behandeloptie wordt de brug bevestigd op de naastgelegen tanden of kiezen. Allereerst worden deze tanden of kiezen beslepen met de boor tot de gewenste vorm, hierbij wordt uiteraard vooraf verdoofd. Het grote nadeel hiervan is dus het verwijderen van gezond tandweefsel. In het geval dat er al veel vullingen aanwezig zijn, zal eerder voor deze behandeloptie gekozen worden.

Na het beslijpen, wordt er een afdruk of scan gemaakt van de situatie, waarna deze wordt opgestuurd naar een tandtechnisch laboratorium. Hier wordt de brug vervaardigd met aan weerszijde een kroonachtige structuur die over de beslepen tanden of kiezen wordt vastgezet met een speciaal cement. Het tussendeel wordt de dummy genoemd, dit heeft de vorm van de missende tand of kies en vult de open ruimte. De kosten voor een brug liggen rond de 1.500 euro.

Een brug gaat na het plaatsen ervan vaak minstens 10 jaar mee. Soms wordt er ook gesproken van een levensduur van 15-20 jaar. Dit is natuurlijk ook zeker afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de mondhygiëne. De randen van de brug, waarmee het aansluit op het natuurlijke tandweefsel, moeten goed schoon worden gehouden om de levensduur te verlengen.

Het implantaat

Een implantaat is eigenlijk een schroef van titanium en deze dient als wortel. De implantoloog schroeft deze met een speciaal instrument in het kaakbot, waarbij dit in 98% van de gevallen succesvol ingroeit. Wanneer er meerdere tanden of kiezen naast elkaar missen, kunnen ook meerdere implantaten naast elkaar geplaatst worden. Bij deze behandeloptie worden de naastliggende tanden of kiezen dus niet betrokken.

Bovenop de schroef wordt een implantaatkroon geplaatst met de vorm van de missende tand of kies, waardoor de lege ruimte wordt opgevuld. De tienjaarsoverleving van een implantaat ligt tussen de 90 en 95% en de kosten liggen rond de 2.000 euro. Indien er nog niet direct voldoende kaakbot aanwezig is om de schroef te plaatsen, kan van tevoren een botopbouw uitgevoerd worden.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Een brug of implantaat dient als vervanging van één of meerdere missende tanden of kiezen. “

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Wat is de beste oplossing voor u?

  Wat de beste oplossing is voor een missende tand of kies, hangt voornamelijk af van de situatie. Het grote nadeel van de brug is de opoffering van veel gezond tandweefsel en deze optie is meer geschikt in de zijdelingse delen.

  Een implantaat kan op veel plekken goed gebruikt worden, maar soms is er nog wel een botopbouw nodig. Zoals eerder beschreven, is een implantaat wel duurder dan een brug. Indien u de mogelijkheden graag wil bespreken, schroom niet contact op te nemen met onze praktijk.

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00