Heb ik echt een wortelkanaalbehandeling nodig?

datum
juni 2022
leestijd
6 minuten

Heb ik echt een wortelkanaalbehandeling nodig?

datum
juni 2022
leestijd
6 minuten
Mooi gebit
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

In de mond leven miljoenen bacteriën. Wanneer bepaalde bacteriën de overhand krijgen, kunnen ze de tanden, de kiezen en het tandvlees aantasten. De bacteriën banen zich een weg in de tanden en kiezen door zuur te produceren. Hierdoor worden de tanden en kiezen aangetast en krijgen bacteriën de kans om de tand of kies verder af te breken. Vaak spelen onvoldoende mondhygiëne en het dieet hier een grote rol in. In sommige gevallen is een wortelkanaalbehandeling nodig.

Het voorkomen van gaatjes in de tanden en kiezen

Wanneer er een gaatje zit in één van uw tanden of kiezen, ontstaat er een open verbinding tussen het binnenste van de tand of kies en het mondmilieu.

De bacteriën kunnen zich verder doordringen in de tand of kies en hierdoor breidt het gaatje zich uit. Er wordt namelijk steeds meer tandweefsel afgebroken door de zuur producerende bacteriën. 

In een vroeg stadium kan dit proces geremd worden door de tand of kies schoon te maken en het gaatje te laten vullen door de tandarts. Om in de toekomst een gaatje te voorkomen, is het van belang dat er iets wordt veranderd in uw dieet en in uw mondhygiëne.

Het maken van een vulling voorkomt nieuwe gaatjes namelijk niet. Hiervoor moeten de oorzaken van het ontstaan van het gaatje aangepakt worden.

Voorkomen van gaatjes

Ontsteking van het binnenste van de tanden en kiezen

In het binnenste van een tand of kies zit een pulpakamer waar wortelkanalen aan verbonden zijn. In deze pulpakamer en in de wortelkanalen zitten onder andere de zenuwen van een tand of kies. Wanneer een gaatje groot genoeg wordt, krijgen de bacteriën de kans om in de pulpakamer te zitten. De bacteriën kunnen hierdoor de wortelpunt bereiken en zorgen voor een wortelpuntontsteking. Dit kan gepaard gaan met pijn, zwelling en roodheid.

De ontsteking tegengaan door een wortelkanaalbehandeling

Om van deze ontsteking af te komen, moet er een opening in de tand of kies gemaakt worden. De kanalen worden dan schoongemaakt door goed te spoelen. Het spoelen zorgt ervoor dat de bacteriën worden verwijderd. Nadat de bacteriën verwijderd zijn en de wortelkanalen goed schoon zijn, worden de wortelkanalen opgevuld. Daarna wordt er ook in de tand of kies een goede vulling gemaakt. Hierdoor is de tand of kies goed afgesloten en treedt er geen herinfectie op.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “De tanden en kiezen zitten vast in het bot in de boven- en onderkaak. Een ontsteking van de wortelpunt tast dus ook het bot rondom de wortelpunt aan.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  De gevaren van het uitstellen van een wortelkanaalbehandeling

  Het niet uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling bij een geïnfecteerde tand of kies kan er dus toe leiden dat de ontsteking alleen maar groter wordt. Het omliggende weefsel wordt hierdoor verder aangetast. De bacteriën die de ontsteking veroorzaken, komen dus bij de wortelpunt terecht.

  De tanden en kiezen zitten vast in het bot in de boven- en onderkaak. Een ontsteking van de wortelpunt tast dus ook het bot rondom de wortelpunt aan. Als er geen wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd om de ontsteking te stoppen, wordt de ontsteking groter en zal het zich verder verspreiden naar het omliggend bot.

  Een tand of kies kan verloren gaan, omdat het gaatje groter en groter wordt. Verder wordt het bot ook aangetast en wordt de tand of kies verzwakt. Als hier niets aan wordt gedaan, wordt de tand of kies steeds zwakker en is de enige optie om van de ontsteking af te komen het laten trekken van de tand of kies. Dit willen we natuurlijk voorkomen!

  Verder kan er bij een aanhoudende ontsteking een levensbedreigende situatie ontstaan. De ontsteking kan zich namelijk verspreiden naar de rest van het lichaam. Hierdoor kan er een bloedvergiftiging ontstaan.

  Dit is een ontstekingsreactie van het lichaam op de infectie van de bacteriën. Een bloedvergiftiging kan ervoor zorgen dat orgaanfuncties verloren raken en weefsels beschadigd raken. Hierdoor kan er dus een levensbedreigende situatie ontstaan.

  Kom langs!

  Zo ver hoeft het natuurlijk niet te komen! Het is belangrijk om elk half jaar bij de tandarts langs te gaan om uw mondhygiëne op peil te houden. Vermoedt u dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft? Maak dan een afspraak bij een van de ervaren endodontologen bij Tandartspraktijk van Mill!

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen