Heldere uitleg van de opbouw van de kosten van een wortelkanaal behandeling

datum
maart 2023
leestijd
7 minuten

Heldere uitleg van de opbouw van de kosten van een wortelkanaalbehandeling

datum
maart 2023
leestijd
7 minuten
Kosten bij wortelkanaalbehandeling
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Een wortelkanaalbehandeling is een tandheelkundige procedure waarbij een geïnfecteerde tand of kies wordt behandeld.

De behandeling bestaat uit het openen van de tand of kies zodat het geïnfecteerde weefsel verwijderd kan worden. Er wordt ruimte gemaakt in de wortelkanalen om deze te kunnen spoelen en op te vullen.

Hoewel een wortelkanaalbehandeling een veelvoorkomende en effectieve manier is om een tand of kies te redden, kan de ingreep best duur zijn. We leggen in dit artikel uit waar deze kosten vandaan komen.

Let op! De kosten kunnen door inflatie en correcties afwijken. De manier van berekenen is nog wel hetzelfde.

De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren

De kosten van een wortelkanaalbehandeling kunnen variëren omdat ze afhankelijk zijn van verschillende factoren.

Allereerst hangt het kostenplaatje af van de locatie van de tand of kies en het aantal kanalen van de tand of kies. Een grote kies kan namelijk 3 tot 4 kanalen hebben en een voortand heeft meestal slechts 1 kanaal.

Ook heeft de omvang van de schade of infectie invloed op de kosten. Gemiddeld kunnen de totale kosten van een wortelkanaalbehandeling variëren van 200 tot 800 euro per tand of kies.

In sommige gevallen kunnen de kosten hoger zijn, met name als de tand zich op een moeilijk te bereiken plek in de mond bevindt of als de schade of infectie ernstig is.

Samenstelling totaalbedrag

De kosten van het openen van de tand of kies, het reinigen van de kanalen en het opvullen van de kanalen variëren van 119,69 tot 279,28 euro (afhankelijk van het aantal kanalen).

Naast de kosten van de behandeling zelf zijn er andere uitgaven verbonden aan een wortelkanaalbehandeling.

De kosten van het reinigen en opvullen van de kanalen samen met andere kosten, zoals het stellen van een diagnose en maken van röntgenfoto’s, maken uiteindelijk het totaalbedrag.

Kosten wortelkanaalbehandeling

De kosten van de diagnose

Voor de behandeling moet er een diagnose worden vastgesteld. Dit wordt gedaan aan de hand van diagnostische tests, zoals röntgenfoto’s of een vitaliteitstest, om de omvang van de schade of infectie te bepalen.

Bij een uitgebreid consult wordt er 46,55 euro in rekening gebracht. De verdoving en het maken van röntgenfoto’s zijn hier niet bij inbegrepen.

Het maken van de röntgenfoto’s

De kosten van het maken en beoordelen van een röntgenfoto bedragen 18,62 euro. Een röntgenfoto is essentieel voor de diagnostiek en het bepalen van de behandeling.

Tijdens de wortelkanaalbehandeling worden er ook tussendoor controlefoto’s gemaakt.
Het bedrag van de röntgenfoto’s wordt dus een aantal keren gerekend tijdens de gehele wortelkanaalbehandeling.

De kosten van de verdoving en de rubberdam

Bij de verdoving wordt gebruik gemaakt van lokale anesthesie. Dit zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling comfortabel bent en geen pijn voelt.

De kosten van de anesthesie zijn 16,62 euro. Als een wortelkanaalbehandeling in meerdere zittingen wordt gedaan, wordt dit bedrag vaker in rekening gebracht.

Ook het gebruik van een rubberen lapje om zo schoon mogelijk te werken en het eventueel chirurgisch inrichten van de behandelkamer, dragen bij aan de kosten.

De kosten van specialistische apparatuur

Verder zijn er kosten verbonden aan het gebruik van specialistische apparatuur. Er kan bijvoorbeeld een operatiemicroscoop nodig zijn om de behandeling uit te voeren. Wij gebruiken de meest moderne apparatuur die er op de markt is.

Verder is er een toeslag voor het gebruik van roterend nikkel-titanium instrumentarium. Dit zijn kostbare vijltjes om de wortelkanalen te preparen die vanwege hygiënische redenen eenmaal gebruikt mogen worden. De kosten hiervan zijn 54,31 euro.

Restaureren tand of kies na de behandeling

Na de wortelkanaalbehandeling kan het nodig zijn om de tand te herstellen met een kroon. De kosten van een tandkroon kunnen variëren van 500 tot 1000 euro, afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt. Deze kosten zijn inclusief de techniekkosten die nodig zijn om een kroon te bevestigen.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Het is belangrijk om op te merken dat sommige van deze uitgaven gedekt kunnen worden door een tandheelkundige verzekering.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Een investering in uzelf bij Tandarts Mill

  Hoewel de kosten van een wortelkanaalbehandeling hoog kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het een investering is in uw mondgezondheid. Het redden van een tand met een wortelkanaalbehandeling kan toekomstige kosten en problemen voorkomen die gepaard gaan met het missen van een tand, zoals het verlies van kaakbot, een verschuiving van aangrenzende tanden en tandbederf.

  Het is belangrijk om op te merken dat sommige van deze uitgaven gedekt kunnen worden door een tandheelkundige verzekering.

  Er zijn ook andere mogelijkheden om een beschadigde of geïnfecteerde tand te behandelen, zoals het verwijderen van de tand gevolgd door een implantaat of een brug. Het is belangrijk om met uw tandarts te bespreken welke optie het beste bij uw specifieke situatie past en wat de voor- en nadelen van elke optie zijn.

  Heeft u nog vragen over de kosten of een specifieke behandeling? Neem dan contact op met ons. Bij tandartspraktijk Van Mill staan we klaar om u van advies te voorzien!

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00