Help, ik ben een tand verloren

datum
juli 2023
leestijd
7 minuten

Help, ik ben een tand verloren

datum
juli 2023
leestijd
7 minuten
Tand verloren
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Een mooie stralende lach met gezonde en mooie tanden is de wens van bijna iedereen. Naast een esthetische functie, hebben de tanden en kiezen een functie die nog belangrijker is. Door tanden en kiezen kunnen mensen goed eten en drinken, maar tanden zorgen er ook voor dat mensen kunnen spreken en lachen.

Helaas kan het wel eens voorkomen dat een tand of kies verloren gaat. Wij hebben in dat geval volop opties om de tand weer te herstellen.

Anatomie van het volwassen gebit

Een compleet volwassen gebit bestaat, inclusief verstandskiezen, uit 32 tanden en kiezen. Rond uw zesde levensjaar breken de eerste volwassen tanden en kiezen door. Indien er een tand of kies verloren gaat uit het melkgebit, dan is dit vaak niet zo een groot probleem.

De melktanden en kiezen worden namelijk nog vervangen door volwassen elementen. Deze volwassen elementen gaan niet meer wisselen en blijven als het goed is uw hele leven in uw mond. Eén van deze tanden verliezen is dus wel een probleem.

Tand verloren

Wat zijn de oorzaken van het verliezen van tanden en kiezen?

Het verliezen van tanden of kiezen heeft vaak een enorme impact. Er zijn meerdere redenen waardoor een tand of kies niet meer in de mond aanwezig kan zijn. De meest voorkomende reden waardoor een tand verloren gaat, is cariës.

Cariës houdt in dat er een gaatje in de tand of kies is ontstaan. Het gaatje is zo groot geworden waardoor het de tand helemaal heeft aangetast en het niet meer mogelijk is om deze te behandelen.

Ook door een trauma kunnen tanden en kiezen verloren gaan. Door een harde klap op de tanden kan de zenuw afsterven. De tand of kies kan zelfs helemaal uit de mond vallen. Dit wordt een avulsie genoemd. Op het moment dat dit gebeurt, wordt de kans op overleving van de tand of kies aanzienlijk kleiner. De kans dat u uw tand op den duur dan ook verliest, is groot.

Wat zijn de mogelijkheden om een uitgevallen tand of kies te vervangen?

Als er een tand of kies verloren is gegaan, zijn er tal aan mogelijkheden om deze te vervangen. Het is afhankelijk van de mondsituatie welke mogelijkheid de voorkeur heeft.

Het is vaak mogelijk om een brug te vervaardigen op de plek waar het element mist. De tanden of kiezen die zich naast het gat bevinden moeten dan wel al een vulling bevatten. Het heeft namelijk niet de voorkeur om aan gezonde tanden en kiezen te slijpen.

Als de buurelementen gaaf zijn is het ook mogelijk om een etsbrug te maken. Bij deze mogelijkheid wordt er als het ware een kunstmatig stukje tand tussen geplakt. Dit is minder stevig dan een brug omdat er aan de buurelementen niet geslepen wordt. Het stukje kunst tand wordt namelijk er alleen tussen gelijmd.

Deze vervanging is alleen mogelijk op plekken waar de krachten niet te groot zijn in de mond. Een etsbrug kan dus een goede optie zijn als er een voortand verloren is gegaan.

Een oplossing die de afgelopen jaar steeds bekender wordt is een implantaat. Een implantaat is een soort schroef die in de kaak wordt geplaatst. Op deze schroef kan een kroon worden vervaardigd. Deze kroon heeft de vorm en kleur van een echte tand waardoor het esthetisch heel fraai is.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Doordat bacteriën plaque gebruiken als voedingsbron ontstaat er een vieze geur en smaak in de mond. Deze geur en smaak zijn lastig te neutraliseren door een mondspoelmiddel of een smintje.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Genoeg mogelijkheden om een verloren tand te vervangen!

  Zoals in bovenstaand artikel is te lezen zijn er voldoende goede mogelijkheden om een verloren tand of kies te vervangen. Bij tandarts van Mill staan we voor u klaar om uw te helpen als u een tand of kies verliest. In overleg met de tandarts zal er een goed behandelplan worden opgesteld om aan uw wensen te voldoen.

  Schroom niet om contact op te nemen met de praktijk.

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00