Ik heb een groot gat in mijn kies, is deze nog te redden?

datum
mei 2023
leestijd
6 minuten

Ik heb een groot gat in mijn kies, is deze nog te redden?

datum
mei 2023
leestijd
6 minuten
Behandeling gat in kies
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Het algemene advies is om tweemaal per jaar op controle te komen bij de tandarts. Tijdens deze afspraken worden alle tanden en kiezen aandachtig bekeken en om de zoveel tijd worden röntgenfoto’s gemaakt.

Op deze manier wordt de gebitssituatie gecontroleerd en kan eventuele problematiek tijdig worden vastgesteld. Wanneer iemand lang niet naar de tandarts gaat of als er niet regelmatig foto’s worden gemaakt, kunnen schadelijke processen zoals gaatjes in een te laat stadium worden geconstateerd.

Tijdige controles voorkomen dus veel schade! Maar als er schade is, wat is hier dan nog aan te doen? Kan dit worden gerepareerd of is de kies verloren?

Controles voorkomen schade

Indien u bij de tandarts voor controle komt en er wordt opgemerkt dat er een gaatje aanwezig is, kan dit vaak nog gevuld worden. Het hangt wel af van de vorm en de grootte van het gaatje.

Hoe langer de bacteriën in de mond hebben gezeten en de tand hebben aangetast, hoe groter het gaatje.

Bovendien ligt het ook nog aan de locatie waar het gaatje zich bevindt. Dit kan het gemakkelijk of juist moeilijker maken om te vullen. In onderstaande alinea’s zal worden uitgelegd hoe een gaatje gevuld wordt.

Gat in kies

Hoe ontstaat een gaatje?

Indien bacteriën in de mond de kans krijgen om zich te vermeerderen, dan doen ze dat graag. Bacteriën vermeerderen zich als de omstandigheden in de mond ideaal voor hen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een suikerachtig milieu.

Een suikerachtig milieu kan ontstaan als er meermaals veel suiker wordt geconsumeerd. Er ontstaat dan plaque. Dit is een laag van bacteriën op de tanden. De bacteriën zullen dan het tandweefsel aantasten en zo ontstaat er een gaatje.

Een gaatje kan verschillende vormen en maten hebben. Het ligt eraan hoe lang de bacteriën zich al kunnen vermeerderen en aan hoeveel tandweefsel er is aangetast. Als de tandarts vermoedt dat er een gaatje zit, kan er een röntgenologisch beeld vervaardigd worden.

Op zo’n beeld kan het tandweefsel tussen de tanden nog beter beoordeeld worden. Als op een röntgenfoto namelijk een gaatje zichtbaar is, heeft het gaatje zich in de klinische situatie al verder uitgebreid.

Wanneer kan mijn gaatje nog gevuld worden?

De meeste gaatjes kunnen nog gevuld worden. Er zijn meerdere voorwaarden verbonden aan het vullen van een gaatje. De bacteriën mogen zich niet in de zenuw bevinden. De bacteriën mogen zich maximaal in het tandbeen bevinden.

Bovendien moet het gaatje goed te bereiken zijn voor de tandarts. Indien het gaatje zich onder het tandvlees bevindt, kan het lastig zijn om de tand of kies nog goed te behandelen. Als dit echt niet meer mogelijk is, dan wordt de tand of kies als verloren beschouwd en dient deze verwijderd te worden.

Het is erg belangrijk dat het gaatje nog goed te vullen is. De tandartsen noemen dit restaureren. Om het gaatje te vullen, worden er bepaalde bandjes en technieken gebruikt om zo de gewenste en juiste vorm terug te geven aan de tand of kies.

Deze bandjes moeten correct kunnen worden geplaatst. Het vulmateriaal dat wordt gebruikt is composiet. Composiet lijkt op een soort klei. Het wordt hard door middel van ultraviolette straling. Indien er een composiet vulling wordt vervaardigd, kan deze in de meeste gevallen minstens twintig jaar mee.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Er zijn meerdere voorwaarden verbonden aan het vullen van een gaatje. De bacteriën mogen zich niet in de zenuw bevinden.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Tandarts van Mill is ook voor reguliere tandheelkunde het juiste adres

  Tandarts van Mill kent u misschien al van het uitvoeren van onze specialistische wortelkanaalbehandelingen. We werken met de nieuwste apparatuur om een goede wortelkanaalbehandeling te kunnen uitvoeren. Liever voorkomen we deze behandeling natuurlijk en vullen we een tand of kies liever wanneer dit nog kan.

  Bij tandarts van Mill bent u ook aan het juiste adres voor reguliere tandheelkunde. Door onze brede kennis en uitgebreid onderzoek, streven wij naar vroegtijdige oplossingen en hoge kwaliteit van zorg. Schroom niet contact op te nemen met onze praktijk.

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00