Kan een wortelkanaal behandeling alleen aan kiezen of ook aan tanden gedaan worden

datum
mei 2023
leestijd
6 minuten

Kan een wortelkanaalbehandeling alleen aan kiezen of ook aan tanden gedaan worden

datum
mei 2023
leestijd
6 minuten
Controle wortelkanaalbehandeling
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Een wortelkanaalbehandeling is voor veel mensen een ingrijpende behandeling. Het is vaak de laatste optie om de tanden of kiezen te behouden. Een wortelkanaalbehandeling bestaat meestal uit meerdere afspraken.

Aan het eind van de behandeling heeft u een tand of kies waarbij de zenuw is verwijderd. Deze tanden en kiezen kunnen prima blijven functioneren in de mond. Een wortelkanaalbehandeling gebeurt meestal aan de kiezen.

Maar in bepaalde situaties wordt een wortelkanaalbehandeling ook aan de voortanden uitgevoerd.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is een behandeling waarbij de zenuw van de tand of kies wordt verwijderd om de tand of kies te kunnen behouden.

Een wortelkanaalbehandeling bestaat zoals eerder beschreven vaak uit meerdere afspraken. Tijdens de eerste behandeling zal de zenuw worden verwijderd en zal de binnenkant van de tand worden gereinigd met behulp van vijltjes en een spoelmiddel. Vervolgens wordt de tand tijdelijk afgesloten met een vulling.

Tijdens de vervolg behandelingen zal de tand opnieuw worden geopend en zal er opnieuw uitgebreid worden gespoeld met het spoelmiddel. Dit heeft als doel zoveel mogelijk bacteriën te verwijderen. Na deze stap worden de kanalen opgevuld met verwarmd rubber. Dit zorgt voor een goede afsluiting van de kanalen en houdt de bacteriën zo goed mogelijk tegen. Na het vervaardigen van de definitieve vulling is de tand weer klaar voor gebruik. Er is nauwelijks aan de tand te zien dat er een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd.

Tevreden patiënt wortelkanaalbehandeling

Wanneer is een wortelkanaal-behandeling nodig?

Als een wortelkanaalbehandeling nodig is, dan is de zenuw van de tand geïnfecteerd of zelfs al dood. De tand kan in dit geval niet meer vanzelf herstellen. Er zijn meerdere oorzaken waardoor een tand geïnfecteerd en ontstoken kan raken.

Dit kan komen door een gaatje waarmee te lang is doorgelopen. Het kan ook zijn veroorzaakt door een trauma. Een trauma in de tandheelkunde houdt in dat de tand betrokken is geraakt bij een ongeluk of klap. Dit kan dus ontstaan door het vallen op de tanden of door een stoot. Hierdoor raakt de zenuw geïrriteerd, geïnfecteerd en gaat ontsteken. Dit geneest niet meer vanzelf waarna een behandeling nodig kan zijn

Gevoeligheid van de voortanden

Zoals hierboven al kort beschreven is kan een wortelkanaalbehandeling ook nodig zijn na bijvoorbeeld een trauma. De voortanden vormen een kwetsbare plek voor eventuele klappen of vallen. Indien u een trauma heeft opgelopen aan de voortanden, kan dit erg gevoelig zijn.

Voortanden zijn namelijk gevoeliger voor invloeden van buitenaf dan bijvoorbeeld de kiezen. Dit komt deels door de ligging van de tanden. Beschadigingen treden makkelijker op aan de voorkant van de mond.

Voortanden hebben daarnaast een dunnere laag glazuur en tandbeen die de tand beschermd. Als de tik tegen de tanden te hard was, kan de zenuw in verloop van de tijd gaan ontsteken. In dit geval is er een wortelkanaalbehandeling aan de voortanden nodig.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Een wortelkanaalbehandeling is voor veel mensen een ingrijpende behandeling. Het is vaak de laatste optie om de tanden of kiezen te behouden.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Een wortelkanaalbehandeling aan de voortanden

  De wortelkanaalbehandeling aan de tanden kent bijna dezelfde stapjes als een reguliere wortelkanaalbehandeling aan de kiezen. Een wortelkanaalbehandeling aan de voortanden bestaat vaak ook uit twee of drie behandelingen. Een voortand ligt wel in het zicht, daarom is het erg belangrijk dat er heel netjes wordt gewerkt.

  Een uiteindelijke kroon of facing op het element zorgt voor het mooiste esthetische resultaat. In dat geval is niet aan de tand te zien dat er een ingreep is geweest.

  Tandartspraktijk van Mill gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen

  Bij tandartspraktijk van Mill worden veel specialistische wortelkanaalbehandelingen uitgevoerd. De praktijk is erg modern en er wordt gewerkt met de beste specialisten.

  Indien u een wortelkanaalbehandeling aan de voortanden nodig heeft, schroom niet om contact op te nemen met de praktijk.

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen