Met regelmatige controles kunt u veel leed voorkomen

datum
juli 2022
leestijd
6 minuten

Met regelmatige controles kunt u veel leed voorkomen

datum
juli 2022
leestijd
6 minuten
Mooi gebit
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Elk halfjaar bij de tandarts op controle gaan, wordt als standaard gezien en dit is ook altijd het advies vanuit de tandartspraktijk. Helaas lukt dit niet voor iedereen, terwijl dit wel erg belangrijk is. Tijdens deze afspraak kan de tandarts uw mond onderzoeken en eventuele problemen en risico’s in kaart brengen. Hiermee wordt de situatie onder controle gehouden of er kan eventueel besloten worden ergens tijdig in te grijpen.

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de mondgezondheid. Denk hierbij aan de gezondheid, de eigen mondhygiëne, het voedingspatroon, stress en grote veranderingen in het dagelijks leven. De tandarts wil van zo veel mogelijk van al deze factoren op de hoogte zijn.

De halfjaarlijkse controle is daarom ook een goed moment om deze aspecten met elkaar te bespreken. Zo kan de tandarts de invloeden hiervan op de mondsituatie beoordelen. Wij zien u dan ook graag minimaal tweemaal per jaar in de praktijk om dit samen onder controle te houden.

Wat doet de tandarts tijdens de halfjaarlijkse controle?

Veel mensen komen elk halfjaar op controle bij de tandarts, maar zij weten lang niet altijd wat de tandarts precies onderzoekt in die tien tot vijftien minuten. Tijdens deze afspraak bekijkt de tandarts de gehele mond en schat problemen of risico’s in. De tandarts onderzoekt de tanden om te bepalen of er gaatjes zijn.

Hiervoor worden er om de zoveel tijd nieuwe röntgenfoto’s gemaakt. Daarnaast wordt de ruimte tussen het tandvlees en de tand of kies gemeten, waarbij de diepte en eventuele bloedingen iets zeggen over de gezondheid van het tandvlees.

Ook wordt er gekeken naar hoe sterk de tanden in het kaakbot staan, hoe de tanden ten opzichte van elkaar gepositioneerd zijn en/of er slijtage is op de tanden en kiezen. Als u een gedeeltelijke of geheel kunstgebit heeft, wordt bepaald of deze nog stevig zit en of het nog goed functioneert.

Bij kinderen wordt gekeken of de tanden op tijd wisselen en/of er een beugel nodig is. Tijdens de controle kan de patiënt ook alle benodigde vragen stellen en kunnen de wensen betreft het gebit besproken worden met de tandarts.

Regelmatige controles

Een goede mondhygiëne is belangrijk

Het team van de tandartsenpraktijk zal u tijdens een controle adviezen en tips geven voor het krijgen en behouden van een optimale mondverzorging. Dit is belangrijk voor het schoonhouden van het tandvlees en de tanden, zodat deze sterk en gezond blijven.

Het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid, geeft als advies om dagelijks tweemaal twee minuten de tanden te poetsen met een tandpasta die fluoride bevat. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks één keer tussen te tanden te reinigen, met bijvoorbeeld een tandenstoker of een rager.

Een bijkomende tip voor het tanden poetsen is het poetsen in een vaste volgorde. Denk hierbij aan de drie B’s: Binnenkant, Buitenkant, Bovenkant. Door een vaste volgorde te gebruiken, slaat u minder snel plekken over. Met een handtandenborstel maakt u korte horizontale bewegingen en plaatst u de borstelharen in een hoek van 45 graden op de tand en op het tandvlees.

Bij gebruik van een elektrische tandenborstel plaatst u de borstelharen ook tegelijkertijd op de tand en op het tandvlees en houdt deze enkele seconden op dezelfde plaats. Daarna verplaatst u de borstel naar de volgende tand of kies.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Bij gebruik van een elektrische tandenborstel plaatst u de borstelharen ook tegelijkertijd op de tand en op het tandvlees en houdt deze enkele seconden op dezelfde plaats.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Kom met een vieze adem naar Tandartsenpraktijk H.J. van Mill

  Het is belangrijk om in ieder geval elk halfjaar bij ons langs te komen in de praktijk. Op deze manier kan ons team de gezondheid van uw mond goed onder controle houden en kunnen wij samen problemen in de mond voorkomen of oplossen. Is uw controleafspraak alweer een tijdje geleden? Maak dan direct een nieuwe afspraak door te bellen naar onze praktijk. We zien u graag ieder halfjaar verschijnen.

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00