Na een goede wortelkanaal behandeling, kunnen uw kiezen nog vele jaren mee

datum
december 2021
leestijd
6 minuten

Na een goede wortelkanaal behandeling, kunnen uw kiezen nog vele jaren mee

datum
december 2021
leestijd
6 minuten
Paradontologie
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Uw tanden en kiezen bestaan uit de buitenlaag van glazuur en de binnenlaag die uit dentine bestaat. Onder het dentine hebben de tanden en kiezen een pulpakamer met daaraan verbonden de wortelkanalen. In deze wortelkanalen bevinden zich onder andere de zenuwen van de tanden en kiezen.

Wanneer uw kiezen een infectie doormaken en ontstoken zijn, moet er een wortelkanaalbehandeling gedaan worden. Dit kan het geval zijn als er een gaatje zit in de tanden en kiezen.

Hierdoor krijgen bacteriën de kans om uw tanden en kiezen binnen te dringen. De bacteriën komen dan terecht in de pulpakamer en in de wortelkanalen. Het lichaam reageert hierop door een ontstekingsreactie te beginnen.

Wanneer de infectie in een later stadium zit en helemaal tot aan de wortelpunt is doorgedrongen, ontstaat er een wortelpuntontsteking. Hierbij sterft de kies langzaamaan af. Dit kan voor hevige pijn en ongemak zorgen. Ook kan het zo zijn dat u helemaal niets meer voelt, omdat de tand of kies volledig is afgestorven.

Wortelkanaalbehandeling om de infectie te verwijderen

Door een wortelkanaalbehandeling uit te voeren wordt de infectie verwijderd en krijgt de kies de kans om te herstellen. Wanneer herstel niet meer mogelijk is, moet de infectie in het gehele wortelkanaal verwijderd worden. Hierdoor kan het ontstekingsproces stoppen en zal de pijn weggaan. Hiervoor is het nodig dat de wortelkanalen en de wortelkamer op een goede manier worden afgesloten.

Tijdens de wortelkanaalbehandeling wordt er gezorgd dat er toegang is tot het binnenste gedeelte van de tand of kies. Wanneer de opening gemaakt is in de tand of kies, wordt het gespoeld met een natriumhypochloriet oplossing. Daarna worden de bacteriën uit de kanalen gehaald en moet er zeker van zijn dat er goed gespoeld is. Vervolgens wordt er ruimte gemaakt om een goede wortelkanaal vulling te maken en de kies goed af te sluiten.

<br />
Wortelkanaalbehandeling om de infectie te verwijderen<br />

Eisen van een goede wortelkanaalbehandeling

Zoals eerder vermeld is een eis van een goed wortelkanaalbehandeling dat de infectie geheel verwijderd is. Alle bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de ontstekingsreacties en die zich bevinden in de kanalen moeten eruit gehaald worden. Hierbij moet er goed gespoeld worden. Het is daarnaast ook belangrijk dat alle kanalen gevonden worden. Het kan wel eens voorkomen dat een kanaalingang erg lastig te vinden is. Een wortelkanaalbehandeling kan pas een succesvol resultaat opleveren als alle kanalen gevonden zijn.

Verder is het belangrijk dat de kanalen die schoongemaakt zijn met een goed vulling worden opgevuld. Hierdoor krijgen bacteriën niet meer de kans om in de kanalen te gaan zitten en te zorgen voor een infectie. Naast de kanalen moet ook de tand of kies worden opgevuld. Een kies waar een wortelkanaalbehandeling in is gedaan wordt zwakker. Dit komt omdat er een opening in de kies is gemaakt. De tandarts dient zich dus bewust te zijn van de verzwakking van de kies en de vulling zodanig te maken dat de krachten op de kies worden opgevangen.

De oorzaken aanpakken

Naast het verwijderen van de infectie en het afsluiten van de tand of kies moet er ook goed gefocust worden op de oorzaken van de infectie. Als dit goed in beeld wordt gebracht, kan er voorkomen worden dat er in de toekomst nog een infectie ontstaat waarvoor een wortelkanaalbehandeling nodig is. Het is dus goed om te bedenken dat er na de behandeling waarschijnlijk ook iets moet gebeuren met uw mondhygiëne. Het is dus niet zo dat u na een wortelkanaalbehandeling bent genezen en dat dit verdere problemen in de toekomst uitsluit.

Als er aan bovenstaande eisen wordt voldaan kan een tand of kies waar een wortelkanaalbehandeling in is gedaan wel jaren meegaan. Het verschilt per patiënt en per geval hoe groot de kans is op succes.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Door een wortelkanaalbehandeling uit te voeren wordt de infectie verwijderd en krijgt de kies de kans om te herstellen. “

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Wij zijn gespecialiseerd in de endodontologie!

  Bij Tandartspraktijk Mill realiseren wij ons maar al te goed dat een tand of kies waar een succesvolle wortelkanaalbehandeling in is gedaan jaren mee kan gaan. Daarom zullen wij u daarin ondersteunen en u op weg helpen naar een mooi en schoon gebit!

  Tandartspraktijk Mill is gespecialiseerd in de endodontologie. Onze ervaren tandarts endodontologen staan klaar om uw te helpen! Neem vooral contact met ons op als u verdere vragen heeft of een afspraak bij ons wil inplannen.

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00