Onze aanpak bij complexe wortelkanaal behandelingen

datum
december 2021
leestijd
7 minuten

Onze aanpak bij complexe wortelkanaal behandelingen

datum
december 2021
leestijd
7 minuten
Paradontologie
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Wanneer uw tand of kies een wortelpuntontsteking heeft, wordt er vaak voor gekozen om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Ook wanneer de infectie is begonnen in het wortelkanaal, wordt er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd om de wortelpuntontsteking te voorkomen. Door deze behandeling wordt de oorzaak van de ontsteking verwijderd en erger voorkomen.

Wij zijn er trots op dat onze praktijk bijzonder ervaren is in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen. Omdat deze behandeling zo’n belangrijk onderdeel voor ons en onze cliënten is, worden onze tandartsen voortdurend geschoold in de nieuwste technieken en investeren wij in het beste materiaal.

Wij gebruiken bijvoorbeeld een moderne microscoop bij de fijnere werkzaamheden waardoor wij nog zorgvuldiger te werk gaan. Daarnaast hebben wij alle specialisten in huis, waardoor wij de gehele behandeling hier kunnen uitvoeren.

Hierdoor ontvangen wij veel cliënten met de meer complexe wortelkanaalbehandelingen en verwijzingen van complexe klanten van collega’s. Wij vertellen u graag meer over hoe wij dit dan doen.

De anatomie bepaald voor een groot deel de complexiteit

Elke tand of kies heeft zijn eigen unieke anatomie. Net zoals iedere persoon er anders uitziet, kunnen tanden en kiezen in vele variaties voorkomen. Het kan namelijk zo zijn dat de wortels van uw kiezen behoorlijk gekromd zijn. Dit is een kwestie van genetische aanleg.

Bij een wortelkanaalbehandelingen worden de wortelkanalen schoongemaakt met speciale vijltjes. Wanneer de kanalen van uw kies bijvoorbeeld behoorlijk gekromd zijn, kan het moeilijk worden om deze goed schoon te krijgen. Hierdoor kunnen de bacteriën niet goed verwijderd worden en blijft de oorzaak van de pijn en ontsteking aanhouden.

Verder kan het zo zijn dat de wortelpunt van zichzelf open is. Als er een wortelpuntontsteking aanwezig is bij deze tand of kies, dient ook deze opening op een goede manier afgesloten te worden. Ook komt het wel eens voor dat de wortelkanalen niet goed zichtbaar zijn of dat ze moeilijk toegankelijk zijn. Dit kan tevens de behandeling complexer maken.

complexe wortelkanaalbehandelingen

Patiëntgebonden factoren bij een wortelkanaalbehandeling

Naast de verschillen in de anatomie van de tanden en kiezen en de bemoeilijking hiervan voor de behandeling, zijn er ook patiëntgebonden factoren die een wortelkanaalbehandeling complex kunnen maken. Het kan namelijk zo zijn dat er een wortelkanaalbehandeling nodig is in de achterste kies en dat u daarbij een kleine mondopening heeft. Hierdoor wordt het lastiger voor de tandarts om alle kanalen te vinden en deze goed schoon te krijgen.

Voor de wortelkanaalbehandelingen worden er röntgenopnames gemaakt om zo te bepalen hoe de tand of kies het beste behandeld kan worden. Hierbij komt het wel eens voor dat er bepaalde anatomische structuren over elkaar heen worden geprojecteerd op de foto. Dit zorgt ervoor dat er geen duidelijk beeld is van de wortelkanalen, wat zorgt voor een behandeling die lastiger is.

Gefaalde wortelkanaalbehandeling

Door onder andere bovengenoemde redenen, kan het zo zijn dat een eerdere poging om de ontsteking weg te nemen, is mislukt. De ontsteking (en daarmee de pijn) blijft hierdoor aanhouden. Dit kan komen doordat niet alle kanalen zijn gevonden of goed zijn schoongemaakt of omdat de afsluiting (vulling) niet goed is. In dit geval moet er een herbehandeling komen. Vaak is het goed om dit bij een endodontoloog te doen. Omdat wij vaak verwijzingen krijgen voor complexe behandelingen, beschikt onze praktijk over een endodontoloog.

Een endodontoloog is een tandarts die gespecialiseerd is in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen. De endodontoloog wordt vaak ingeschakeld als een wortelkanaalbehandeling lastig uit te voeren is of als een eerdere wortelkanaalbehandeling niet succesvol is geweest.

Aan de hand van de DETI-score (Dutch Endodontic Treatment Index) en de CEB-score (Classificatie Endodontische behandeling) kan een tandarts bepalen wat de moeilijkheidsgraad is van de uit te voeren wortelkanaalbehandeling. Aan de hand hiervan wordt er door de tandarts bepaald of de behandeling door hem/haar wordt uitgevoerd of dat de patiënt wordt doorverwezen naar een endodontoloog.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Bij Tandartspraktijk Mill zijn we gespecialiseerd in de endodontologie.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Complexe wortelkanaalbehandelingen bij Tandartpraktijk Mill

  Bij Tandartspraktijk Mill zijn we gespecialiseerd in de endodontologie. Tandarts van Mill is gespecialiseerd in de endodontologie en staat vooral bekend om zijn innovatieve behandeltechniek op topniveau. In onze praktijk voor Tandheelkunde & Endodontologie wordt er samen met het team alles aan gedaan om de beste zorg te verlenen. Dit doen we voor onze eigen cliënten en de cliënten die naar ons worden doorverwezen voor een complexe wortelkanaalbehandeling.

  Bij tandartspraktijk Mill maken we gebruik van geavanceerde apparatuur en speciale technieken. Daarnaast beschikken wij over de nodige kennis, inzichten ervaring om de meest complexe wortelkanaalbehandelingen succesvol uit te kunnen voeren. In overleg met u kunnen we de beste behandeling uit voeren.

  Daarnaast geven wij trainingen aan collega tandartsen, die zich verder op het gebied van endodontologie willen bekwamen. Om deze redenen kunnen wij bovengenoemde complicerende factoren aanpakken.

  Zo helpen wij u van uw pijn af en helpen we u naar een gezond gebit!

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00