Valt een afgebroken vulling nog te herstellen?

datum
september 2023
leestijd
7 minuten

Valt een afgebroken vulling nog te herstellen?

datum
september 2023
leestijd
7 minuten
Afgebroken vulling
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Het glazuur waar de tanden en kiezen uit bestaan, is het hardste materiaal van het menselijk lichaam. Toch kan het zo zijn dat er een gaatje ontstaat in het glazuur. Dit komt doordat bacteriën zure stoffen uitscheiden die ervoor zorgen dat het glazuur langzaam oplost.

In die gevallen wordt er een vulling gebruikt om de schade te repareren. Hoewel een vulling erg sterk is, kan deze na enige tijd (vaak vele jaren) toch afbreken. Wat is er in die gevallen nog mogelijk?

Wat moet u doen wanneer er een vulling bij u is afgebroken?

De opbouw van de tanden en kiezen

Als het glazuur van de tanden en kiezen oplost, ligt het onderliggende tandweefsel bloot. Het weefsel onder het glazuur wordt dentine genoemd. Dentine is veel zachter dan glazuur, het bestaat namelijk uit minder mineralen. Als de bacteriën door het harde glazuur heen zijn, wordt de rest van de tand of kies sneller afgebroken.

Als een gaatje (cariës) zich slechts in het glazuur bevindt, kan het gaatje nog inactief worden door goed te poetsen en te letten op het aantal voedingsmomenten op een dag. Dit wil zeggen dat het proces van het gaatje stopt.

Wanneer het gaatje zich eenmaal in de dentine bevindt, is het zaak om dit proces te stoppen en op een goede manier af te sluiten. Een gaatje dat tussen de tanden en kiezen zit, is vaak lastig in de mond te zien door de tandarts. Om die reden worden er om de zoveel tijd röntgenfoto’s gemaakt om te zien of er sprake is van cariës.

Pijn aan kiezen

Het maken van een vulling

Als er sprake is van cariës moet de tand of kies schoongemaakt worden en vervolgens worden afgesloten met een vulling. De tandarts begint vaak met het verdoven van het gebied rondom het gaatje, zodat u geen pijn ervaart tijdens de behandeling. 

Daarna wordt er met een boor een opening gemaakt in de tand of kies, zodat er goed zicht is op het gaatje. Met een rond boortje wordt vervolgens het aangetaste weefsel verwijderd. Het is belangrijk om de randen van de opening goed schoon te krijgen. Hier sluit de vulling namelijk aan en een goede hechting van de vulling is langs de randen extra van belang. 

Wanneer de opening schoon is, wordt de bondingprocedure gestart. Hierbij wordt een soort lijm gebruikt om het vulmateriaal aan de tand of kies te laten hechten. Om een duurzame restauratie te bereiken, moet deze stap secuur worden uitgevoerd.

Na de bondingprocedure wordt de tand of kies laagsgewijs opgevuld met een materiaal, dit is meestal composiet. De tandarts doet dit in laagjes zodat het composiet op een goede manier hard wordt. Hierdoor kan de vulling lang meegaan. Na het opvullen van de tand of kies wordt de vulling afgewerkt. 

Bij de afwerking wordt ervoor gezorgd dat de vulling de juiste vorm heeft en goed aansluit met de rest van de tand.

Hoe kan een vulling afbreken?

Zoals hierboven beschreven, kent het vullen van een tand of kies verschillende stappen. Deze stappen dienen nauwkeurig te worden uitgevoerd. Het kan voorkomen dat een vulling afbreekt of loskomt. In dit geval kunt u een bezoek brengen aan de tandarts. De tandarts kijkt dan op welke plek de vulling is losgekomen of afgebroken en of er ook een gedeelte van de tand of kies is afgebroken.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Als een gaatje (cariës) zich slechts in het glazuur bevindt, kan het gaatje nog inactief worden door goed te poetsen en te letten op het aantal voedingsmomenten op een dag. Dit wil zeggen dat het proces van het gaatje stopt. “

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Andere oorzaken voor het falen van een vulling

  Het kan zo zijn dat de tand of kies waarvan een gaatje moest worden gevuld, niet compleet droog was tijdens het vullen. Hierdoor kunnen de bonding en de vulling niet optimaal hechten aan de tand of kies en kan de vulling sneller loskomen. Andere mogelijke redenen voor het afbreken van een vulling zijn een slechte mondhygiëne of het ontstaan van een cariës onder de vulling.

  Bij Tandarts Van Mill zoeken we eerst grondig naar de oorzaak van het afbreken van de vulling om deze vervolgens te kunnen aanpakken. Bij een vulling die ongunstige krachten te verduren krijgt, kunnen we de vulling anders vormgeven en verlichten bij het dichtbijten. 

  Afhankelijk van de situatie kunnen we de afgebroken vulling herstellen en ervoor zorgen dat deze langer meegaat. Kom dus langs bij Tandarts Van Mill!

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen