Wanneer heb ik een kroon nodig?

datum
mei 2022
leestijd
8 minuten

Wanneer heb ik een kroon nodig?

datum
mei 2022
leestijd
8 minuten
Mooi gebit
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Een kroon is een soort kapje van metaal of porselein. Dit kapje gaat over uw eigen tanden of kiezen heen, nadat de tand of kies in een bepaalde vorm is geslepen. Er wordt voor gezorgd dat de kroon goed om de tand of kies vast blijft zitten door middel van een adhesief cement. Door de kroon kunt u weer goed kauwen en ziet uw tand of kies er ook weer beter uit!

Een kroon is een indirecte restauratie

Een kroon is een indirecte restauratie. Dat betekent dat de kroon zelf buiten de mond wordt gemaakt. Dit gebeurt in een tandtechnisch lab. Er wordt begonnen met de preparatie. Hierbij wordt de tand of kies in een bepaalde vorm geboord.

Er blijft een stomp over en deze stomp dient specifieke afmetingen te hebben. Op deze manier heeft de kroon een goede retentie op de stomp.

Als er een preparatie is gemaakt, wordt er een afdruk gemaakt. Deze afdruk wordt samen met andere informatie over uw beet bijvoorbeeld naar het tandtechnisch lab gestuurd.

Hier wordt de kroon vervaardigd en naar de praktijk gestuurd. In de volgende zitting wordt de kroon bij u gepast en wordt deze met een adhesief cement bevestigd.

Kroon preparatie

Het overkappen van een tand of kies

Wanneer er een stuk van een tand of kies mist door bijvoorbeeld een gaatje of omdat dit afgebroken is, wordt er een restauratie vervaardigd. Dit wordt gedaan om de vorm en functie van de tand of kies te herstellen. Dit wordt vaak dan een directe restauratie die dus in de mond wordt gedaan.

Het kan zo zijn dat het defect zo groot is dat het beter is om voor een kroon te kiezen. Het kan namelijk zo zijn dat er onvoldoende materiaal aanwezig is om een directe restauratie te maken. In dit geval wordt er dan voor een kroon gekozen die de gehele tand of kies overkapt. Op deze manier is de kans kleiner dat de tand of kies in de toekomst verloren gaat.

Het beschermen van de kies tegen breuk

Als er een groot gat in een tand of kies zit, kan het zo zijn dat de bacteriën het binnenste van de kies of tand betreden en dat er hier een ontsteking ontstaat. Het is dan nodig om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Hiervoor moet er een opening worden gemaakt in de tand of kies. Deze opening en de wortelkanaalbehandeling verzwakken de tand of kies natuurlijk.

Er blijven vaak een aantal knobbels over die niet ondersteund worden, omdat de rest van de tand of kies is geopend. In deze situaties moet de tand of kies beschermd worden door de knobbels te overkappen met een indirecte restauratie, bijvoorbeeld een kroon.

Omdat er veel kracht komt te staan op de niet ondersteunde knobbels van een kies, bestaat de mogelijkheid dat deze afbreekt. Bij het afbreken kan de breuk tot onder de tandvleesrand lopen. Er breekt dan ook een stuk van de wortel af van de kies. In dit geval is de kies niet meer te repareren en gaat deze verloren. Dit is dus te voorkomen door de kies te beschermen met een kroon. Ook worden er op implantaten kronen geplaatst.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Als er een groot gat in een tand of kies zit, kan het zo zijn dat de bacteriën het binnenste van de kies of tand betreden en dat er hier een ontsteking ontstaat.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  De voor- en nadelen van een indirecte restauratie

  Een voordeel van indirecte restauraties is dat de kleur en de vorm nauwkeurig bepaald en vervaardigd kan worden. Uw tanden en kiezen in de bovenkaak en onderkaak passen op een bepaalde manier in elkaar. Bij indirecte restauraties kan hier goed rekening mee worden gehouden en wordt ervoor gezorgd dat de vorm zo goed mogelijk past. Het nadeel van indirecte restauraties is dat het tijd en inspanning kost om ze te vervaardigen. Dit maakt ze dan ook duurder dan directe restauraties.

  Natuurlijk is de keuze van een kroon sterk afhankelijk van allerlei persoonsgebonden factoren. Voor een kroon kunnen er dan ook verschillende materialen gekozen worden. Bij Tandartspraktijk Mill staan we klaar om u te informeren en te adviseren over welke keuze voor u het beste is!

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen