Wanneer heeft u een wortelkanaalbehandeling nodig en wanneer wordt een kies getrokken?

datum
mei 2024
leestijd
6 minuten

Wanneer heeft u een wortelkanaal-behandeling nodig en wanneer wordt een kies getrokken?

datum
mei 2024
leestijd
6 minuten
Mill wortelkanaal
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar
Een stralend gebit is voor vele mensen een grote wens. De meeste mensen doen dan ook goed hun best om een stralend gebit te behouden dan wel te krijgen.

Helaas kan het toch soms voorkomen dat er een probleem ontstaat in een tand of kies. Een gaatje is een veelvoorkomend probleem. Een gaatje kan goed gevuld worden en hierna is de tand of kies weer gezond genoeg om in de mond te blijven. Indien het probleem helaas al groter is dan alleen een gaatje is het lastiger om de tand of kies te behandelen.

In dit artikel willen we de opties bespreken die u nog heeft wanneer een tand of kies al flink beschadigd is. Kan deze met een wortelkanaalbehandeling hersteld worden, of moet de tand/kies worden getrokken?

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Als u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft, is de zenuw van de tand of kies aangedaan door bacteriën. Deze behandeling is nodig om alle bacteriën in de tand of kies te verwijderen en de tand of kies te kunnen behouden.

Na een wortelkanaalbehandeling is de tand of kies dood maar kan nog wel aanwezig blijven in de mond. De zenuwkanalen zijn namelijk uitgebreid gespoeld met chloor en opgevuld met vulmateriaal. Hierdoor is de tand of kies van binnenuit gereinigd en kan die weer goed functioneren in de mond.

Een wortelkanaalbehandeling kent vaak twee afspraken. Tijdens de eerste afspraak zal de zenuw verwijderd worden en zal er gespoeld worden met chloor. Tijdens de tweede behandeling worden de zenuwkanalen gevuld en zal de tand of kies weer netjes worden afgesloten. Vanaf de buitenkant zal het nauwelijks zichtbaar zijn dat de tand of kies een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan.

Wortelkanaal behandeling of tand trekken?

Wat als een wortelkanaalbehandeling te duur wordt?

Zoals reeds kort besproken is een wortelkanaalbehandeling een best dure behandeling. Het ligt eraan of het om een tand of kies gaat. De kosten zullen variëren tussen de 300 en 800 euro. Het grote voordeel is dat uw eigen kies dan wel wordt behouden.

Wanneer het vanwege financiële redenen het niet mogelijk is om een wortelkanaalbehandeling te ondergaan, is het altijd nog mogelijk om de beschadigde tand of kies te laten trekken. Door de tand of kies te laten trekken bent u wel spoedig van de klachten af. Echter, het grote nadeel is dat er dan wel een tand of kies ontbreekt.

Indien u ervoor heeft gekozen om de tand of kies te laten verwijderen, dan blijft er een lege plaats achter. Gelukkig zijn er meerdere tandheelkundige mogelijkheden om deze plaats weer op te vullen, zoals een plaatje, frame, brug of implantaat.

Echter, aan deze oplossingen zit natuurlijk ook een prijskaartje. Wanneer u de missende tand of kies niet mist, kan u natuurlijk ook beslissen om het zo te laten.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Indien de tand of kies ernstig is aangedaan door andere redenen, zoals een breuk, dan is een wortelkanaalbehandeling niet meer mogelijk. De tand of kies zal dan direct verwijderd moeten worden. “

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Wanneer laat u de kies trekken?

  Als de tand of kies alleen nog maar te behandelen is door middel van een wortelkanaalbehandeling zal de tandarts altijd adviseren dit te doen om de kies te behouden.
  Indien de tand of kies ernstig is aangedaan door andere redenen, zoals een breuk, dan is een wortelkanaalbehandeling niet meer mogelijk. De tand of kies zal dan direct verwijderd moeten worden.

  Klachten aan uw tand of kies? Ga naar de tandarts!

  Indien u klachten aan uw tanden of kiezen ervaart, is het belangrijk dat u dit niet negeert. Samen met uw tandarts zal er gekeken worden wat de oorzaak van het probleem is.
  Als de keuze gemaakt moet worden tussen een wortelkanaalbehandeling of het trekken van de tand of kies, dan zal dit goed met u besproken worden. Bij tandarts van Mill staan we voor u klaar!

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00