Wanneer is een zenuwkanaal-behandeling van een kies nodig?

datum
mei 2024
leestijd
6 minuten

Wanneer is een zenuwkanaal-behandeling van een kies nodig?

datum
mei 2024
leestijd
6 minuten
Zenuwkanaalbehandeling
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar
Een tandheelkundige behandeling is iets waar sommige mensen tegen opkijken. Veel mensen vinden een bezoek aan de tandarts nog spannend. Indien er klachten zijn aan een kies dan is het meestal helaas wel noodzakelijk om een behandeling te starten indien u van de klachten af wilt.

Zo is een wortelkanaalbehandeling nodig indien de zenuw van de kies geïnfecteerd is geraakt. Een wortelkanaalbehandeling, wordt dan ook wel een zenuwkanaalbehandeling of de zenuwbehandeling van een kies genoemd.

Een wortelkanaalbehandeling is een ingrijpende behandeling voor zowel de patiënt als de tandarts. Wanneer deze op de goede manier wordt uitgevoerd, zijn de klachten relatief snel voorbij.

Waarom heb ik een zenuwbehandeling van een kies nodig?

Als u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft dan is de zenuw van de tand of kies aangetast door bacteriën. Vaak komen deze bacteriën door een diep gaatje in de tand of kies. Indien een gaatje niet tijdig wordt behandeld, komen de bacteriën steeds dieper omdat ze de kies verder opeten.

Op een gegeven moment bereiken de bacteriën dan de zenuw van de kies. Vanaf dat moment is het helaas te laat om de kies alleen nog te vullen. Een wortelkanaalbehandeling is nodig om de kies weer beter te maken en te behouden.

Zenuwkanaalbehandeling tandarts

Wat is een zenuwbehandeling van een kies?

Een zenuwbehandeling is een behandeling waarbij de zenuw uit de kies wordt verwijderd. De behandeling vindt plaats in de wortels van de kies, vandaar de naam wortelkanaalbehandeling.

Veel patiënten zien vaak op tegen deze behandeling, niet alleen omdat die lang duurt, maar ook omdat de behandeling soms gepaard kan gaan met pijn en napijn. Uiteraard wordt de behandeling onder zo goed mogelijke verdoving uitgevoerd.

De behandeling vindt vaak plaats tijdens twee verschillende momenten. Tijdens de eerste behandeling zal het ontstoken zenuwweefsel verwijderd worden door middel van meerdere boortjes en vijltjes.

Bovendien wordt er met een bacteriedodend middel gespoeld om zo veel mogelijk bacteriën te verwijderen. Dit zijn de bacteriën die de kies hebben aangetast en zullen grondig verwijderd moeten worden. Om dit bacteriedodend middel goed in te laten werken en de kies wat rust te geven zal deze tijdelijk gevuld worden.

Tijdens de volgende behandeling zal de tijdelijke vulling verwijderd worden en zullen de zenuwkanalen er door middel van boortjes en vijltjes verder worden vormgegeven. Vervolgens worden de zenuwkanalen en het overige deel van de kies opgevuld.

Door een goede afdichting kan de kies vaak probleemloos nog een hele tijd in de mond aanwezig blijven. Het is wel van belang dat u goed voor de kies zorgt. Zo is goede mondhygiëne erg belangrijk voor alle tanden en kiezen in de mond.

Doet een zenuwbehandeling in de mond pijn?

Veel mensen vinden een wortelkanaalbehandeling een ingrijpende behandeling. Dit is natuurlijk wel zo omdat het vaak lange behandelingen zijn en de behandeling bestaat uit twee verschillende afspraken. Maar om de behandeling toch zo goed mogelijk te laten verlopen, geeft de tandarts vaak een verdoving. Dit zorgt ervoor dat er geen scherpe pijn optreedt.

Hierdoor is de pijn in de meeste gevallen minimaal en goed te overzien. Wel kan u last van wat napijn krijgen, neem dan voldoende pijnstilling indien nodig.

De napijn kan goed bestreden worden met paracetamol en in sommige gevallen kunt u daar nog ibuprofen bij nemen. U zal merken dat de pijn elke dag een beetje minder wordt, maar soms kan deze enkele weken aanhouden.

Indien de klachten verergeren of wanneer u een dikke wang krijgt of koorts krijgt, dan is het noodzakelijk om de tandarts te bellen.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Een wortelkanaalbehandeling is nodig indien de zenuw van de kies geïnfecteerd is geraakt. Een wortelkanaalbehandeling, wordt dan ook wel een zenuwkanaalbehandeling of de zenuwbehandeling van een kies genoemd.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Een zenuwbehandeling nodig? Tandarts van Mill staat voor u klaar

  Bij tandarts van Mill hebben we meerdere tandartsen gespecialiseerd in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen. Deze tandartsen worden endodontologen genoemd. Zij zijn experts op het gebied van wortelkanaalbehandelingen.

  Indien u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft, schroom dan niet om contact op te nemen met de praktijk!

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00