Wat kan een tandarts doen tegen een vieze adem?

datum
augustus 2022
leestijd
7 minuten

Wat kan een tandarts doen tegen een vieze adem?

datum
augustus 2022
leestijd
7 minuten
Mooi gebit
Masato
Masato Watanabe
Eigenaar

Masato Watanabe
Eigenaar

Een vieze adem wordt vaak opgemerkt door een persoon tegenover u. Het zou ook kunnen dat u het zelf is opgevallen. Wanneer iemand dit benoemt, kan dat erg lastig zijn en kunt u zich ervoor gaan schamen. Als gevolg hiervan wilt u misschien uw mond zo min mogelijk openen tijdens het praten en zult u liever een stapje terug zetten tijdens een gesprek.

Vaak ligt de oorzaak van een vieze adem in de mond, waardoor de tandarts u kan helpen bij deze klacht. Bij ons in de praktijk staat iedereen voor u klaar om u te helpen. Regelmatig kan met gerichte instructies deze klacht al grotendeels worden verholpen, waarna u weer breeduit kunt lachen en onbezorgd kunt spreken.

Oorzaken van een vieze adem

De belangrijkste oorzaak van een vieze adem zijn bacteriën in de mond. Vooral in de ochtend zal de geur het sterkst zijn. Dit komt doordat de bacteriën gassen maken. Dit is vooral het geval wanneer de mond droog is en er dus lang niet gegeten of gedronken is. Deze gassen hebben een onaangename geur en dit leidt tot een vieze adem.

Soms zijn de plekken waar bacteriën zitten al snel duidelijk. Een groot deel hiervan bevindt zich op de tong. Op de tong kan een wit-gele of bruine verkleurde laag liggen, ook wel tongbeslag genoemd. Tongbeslag bestaat uit een ophoping van bacteriën.

Een grote veroorzaker van tandbederf zijn de gaatjes of ontstekingen in de mond. Wanneer u regelmatig poetst en uw gebit reinigt, dan hoort er geen vieze adem te zijn. Wanneer deze er dan wel is, dan is de kans groot dat er problemen met uw gebit zijn.

Het is is dat geval aan te raden een tandarts uw mond te laten onderzoeken om de oorzaak van de slechte adem te achterhalen.

Vieze adem

Wat kan ik doen tegen een slechte adem?

Het belangrijkste wat u kunt doen is het goed schoon houden van de tanden en kiezen. Het advies is tweemaal per dag te poetsen en eenmaal per dag tussen de tanden schoon te maken. Voor het poetsen kunt u kiezen tussen een handtandenborstel en een elektrische tandenborstel. Voor tussen de tanden zijn er meerdere opties: flosdraad, tandenstokers of ragers. Bij juist gebruik zijn de twee laatstgenoemde het meest effectief. Het is ook belangrijk dat u tweemaal per jaar naar de tandarts gaat voor de periodieke controle.

Zoals eerder benoemd kan de voornaamste oorzaak van een vieze adem zich bevinden op de tong in de vorm van opgehoopte bacteriën. Het is verstandig om tijdens het tandenpoetsen ook de tong mee te nemen. Door met de tandenborstel over de tong te bewegen wordt het verkleurde laagje verwijderd, waardoor er minder bacteriën achterblijven.

Er zijn ook enkele mondspoelmiddelen om bacteriën te verwijderen, maar deze mogen niet langdurig worden gebruikt. Dit zijn chloorhexidine en waterstofperoxide oplossingen. Dit dient als tijdelijk hulpmiddel tijdens het grondig reinigen van de mond. Er bestaan helaas geen medicijnen tegen een vieze adem.

Ook kan regelmaat eten en drinken een vieze adem verminderen. Houd het bij drie hoofdmaaltijden per dag met daarnaast maximaal vier tussendoortjes. Drink daarnaast zo min mogelijk dranken met suiker. Het is beste is om regelmatig water te drinken. Ook kan roken een vieze adem veroorzaken. Stoppen met roken kan de geur dus ook flink verminderen.

Wanneer er sprake is van tandbederf of een ontsteking, dan kunt zelf de problemen niet oplossen. In dat geval helpen wij u graag in onze praktijk.

 

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

  “Door met de tandenborstel over de tong te bewegen wordt het verkleurde laagje verwijderd, waardoor er minder bacteriën achterblijven.”

  – Van Mill Tandartspraktijk

  Kom met een vieze adem naar Tandartsenpraktijk H.J. van Mill

  Wanneer u van iemand te horen krijgt dat uw mond een vieze geur geeft, dan is het logisch dat u hier iets aan wilt doen. De oorzaak van een vieze adem ligt vaak in de mond en kan door goede reiniging al vaak worden verminderd. Heeft u vragen over hoe u dit het beste aan kunt pakken of wilt u de klacht door ons laten beoordelen? U bent van harte welkom in onze praktijk! Wij als Tandartsenpraktijk H.J. van Mill zullen u uitleg en instructies geven en bieden de juiste ondersteuning hierbij.

  Plan een vrijblijvend adviesgesprek

  Gesprek met een tandarts. U wordt binnen 1 werkdag gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   De behandeling zag ik heel erg tegenop maar door de werkwijze en steeds contact houden met de patiënt is het voor 100% meegevallen. Zeer vriendelijk allemaal en meelevend. Mocht ik weer probleem hebben met een wortelkanaal is dr. Mill mijn man.

   verbergen

   Open chat
   Hallo,
   Hoe kunnen wij u helpen?
   Wij zijn bereikbaar op dit nummer van 07:45 - 20:00